Официална позиция на УМБАЛ “Свети Георги ЕАД, Пловдив по повод

...
</TD
>Официална позиция на УМБАЛ “Свети Георги ЕАД, Пловдив по повод
Коментари Харесай

УМБАЛ Свети Георги с остро възражение

Официална позиция на УМБАЛ “Свети Георги " ЕАД, Пловдив във връзка материала на журналиста Вероника Димитрова със заглавие “Съмнения за голям брой фиктивни хоспитализации и лекарска неточност ", излъчен на 10 ноември 2023 година в предаването на Нова ТВ “Здравей, България "

Остро възразяваме против излъчения репортаж и на първо място – против метода, по който е показана информацията в репортажа, явно преследващ цели, разнообразни от обективното и правдиво информиране на обществото.

В репортажа не се разграничават ясно обстоятелствата от мненията и догатките, не се показват разнородни отзиви и гледни точки, което слага под подозрение, че с материала се показва на обществото точна и тествана информация.

Материалът отразява няколко пациенти, които са били приети в болница в УМБАЛ “Свети Георги " ЕАД - Пловдив с разнообразни здравословни проблеми, наложили лекуването им в Клиниката по лицево-челюстна хирургия. В кадър се демонстрират епикризи, върху които пациентите излагат своите персонални усещания и отзиви, като интервюиращият публицист разчита на тяхната емоционалност. В фрагментите се виждат и хора с маски, с изменени гласове, които не смеят да застанат с името си зад думите си. Внушението от репортажа на Нова телевизия, че в клиниката се вършат копия на персонални документи на пациенти, задържат се персонални карти и прочие, не дава отговор на истината!

Годишно през УМБАЛ “Св. Георги " минават над 80 000 приети в болница пациенти, които получават незабавна и планова квалифицирана и в огромната си част животоспасяваща помощ, както и над 80 000 пациенти, които не се хоспитализират. Всеки от тези жители има право на отбрана по съответния законов ред, когато са нарушени правата му и/или са му породени вреди. Единствено Съдът е способният орган, който преценява съществуването или неналичието на виновност и присъжда обезщетение при фактически открито увреждане.

Такъв е и съответният случай на пациент - господин Неделчо Неделчев, лекуван в Клиника по ЛЧХ преди две години, по време на епидемията от Коронавирус 19. Същият е подал сигнал през месец април 2022 година в Криминална полиция, град Пловдив, като е формирано досъдебно произвеждане.

При извършено претършуване и изземване от проверяващите органи през месец април 2023 година, от клиниката е конфискувана здравната документи, съхранявана в архива, направена от лекарите и касаеща лекувани пациенти. В клиниката и в дома на проф. Печалова не са открити копия на персонални карти на пациенти и непозволено съхранявани документи, каквито изказвания се чуха от ефира на Нова телевизия!

Работата на публицистите и отразяването на обстоятелствата от медиите следва да кореспондира с правилата на етиката.

За страдание, за следващ път употребяваните в предаването внушения водят до основаване на негативизъм и съмнение на пациентите към системата на опазване на здравето, към лекарите и медицинските сестри и хората, които непрекъснато се трудят за запазване на здравето на пациентите и съответно към УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив - най-голямото държавно лечебно заведение за болнична помощ в България.

През последните 13 години Държавната болница ясно се отличава със своето сполучливо развиване, резистентен и непрестанен кадрови и стопански напредък. Днес УМБАЛ " Свети Георги “ ръководи нови планове за над 70 милиона вложения, сред които са построяването на най-голямата и съвременна за момента детска клиника у нас, най-големият болничен многоетажен паркинг, хеликоптерна площадка, личен слънчев парк, в това число и обновяването и модернизацията на редица клиники и отделения. Логично задаваме въпроса - кому е нужно и потребно охулването и отрицателната реклама на една от най-успешните държавни лечебни заведения в България?

Ролята на медиите в обществото за откриване на проблеми и за поощряване на виновното държание на българските медици е извънредно значима, само че не и когато с сходни материали, употребяващи страстта на пациента и неосведомеността на фена и целящи само сензация, се влияе отрицателно върху репутацията на лекарите и медицинските експерти, надалеч преди произнасянето на съда или други способени органи.

Припомняме, че и все още се води досъдебно произвеждане, като медията е осведомена от представители на прокуратурата за следствието. Единствено способените органи по Наказателно-процесуалния кодекс могат да дефинират обещано деяние като закононарушение или не, да упрекват и раздават правораздаване, включително да реализират публично неодобрение.

Независимо от това, в лечебното заведение е назначена незабавна инспекция по изнесените в предаването случаи. В УМБАЛ “ Св. Георги " ЕАД има ясна система за носене на лична отговорност от всеки чиновник и ограничения, които се ползват както по Кодекса на труда, по този начин и по Вътрешните правила на болничното заведение.

Конкретни дейности по отношение на избрани лица или чиновници могат и ще бъдат неотложно подхванати, в случай че след привършване на законните процедури и инспекции се потвърдят нарушавания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР