Общинският съвет в Бургас ще гласува нови правила за движението

...
</TD
>Общинският съвет в Бургас ще гласува нови правила за движението
Коментари Харесай

Нови строги правила за движението на тротинетки приемат в Бургас

Общинският съвет в Бургас ще гласоподава нови правила за придвижването на самостоятелни електрически транспортни средства (ИЕПС) – тротинетки, моноколела, ховърборди и други, на територията на морската община. 

В локалния парламент е постъпило предложение от общинските съветници Евелина Михалева – ръководител на Постоянната комисия по превоз и сигурност на придвижването, нейния зам.-председател Тодор Иванов и членовете ѝ Йордан Вълев и Боян Дяков по отношение на приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за запазване на публичния ред на територията на община Бургас, пишат от 

В глава трета " Транспорт и организация на придвижването ", член 14 ще бъде записано, че оптимално допустимата скорост за придвижване на ИЕПС на територията на общината е, първо, 20 км/час за придвижване по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е до 50 км/ч, както и по улици с построена велосипедна инфраструктура, и второ, 13 км/ч за придвижване по обособена велосипедна инфраструктура на тротоарната повърхност и на територията на парковете в гр. Бургас.

В член 18 ще се добави, че операторите, които дават чартърен ИЕПС на територията на община Бургас, са длъжни да лимитират софтуерно скоростта им за придвижване съгласно оптимално допустимите скорости, уредени в Наредбата.

Паркирането на ИЕПС в паркове, градини, площади, детски и спортни площадки, зелени площи, площи, предопределени единствено за пешеходци, тротоари, спирки на градския превоз, пътеки за прекосяване и пред рампи за достъп на хора с увреждания на територията на община Бургас ще е неразрешено, с изключение на на избраните за това от Община Бургас места в паркове, градини и пешеходни пространства.

Операторите, които дават чартърен ИЕПС на територията на общината, ще са длъжни да указват на потребителите в своите мобилни приложения допустимите за паркиране места, както и да употребяват софтуерна технология за попречване на паркирането на самостоятелни електрически транспортни средства отвън избраните места за паркиране, на база на опциите на наличните GPS технологии.

Те ще би трябвало и да изискват от своите клиенти и консуматори да потвърдят възрастта си посредством сканиране или снимане на документите си за идентичност.

Операторите ще са длъжни да отстранен погрешно паркираните ИЕПС не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни, след констатиране на нарушаването и известяван на оператора, в интервала от 08:00 ч. до 18:00 ч. За погрешно паркираните ИЕПС сред 18:01 ч. и 08:00 ч. премахването ще се прави сред 08:00 ч. и 12:00 ч.

В раздел VI " Санкции и надзор ", член 34а. се показва, че за нарушавания на Наредбата физическите лица ще се санкционират с санкции сред 50 и 100 лв., а на юридическите лица се постанова имуществена глоба в размер на 300-500 лв.. В случай на наново нарушаване санкцията за физическите лица скача на 200 лв., а имуществената глоба за юридическите лица – на 1000 лв..

В претекстовете си за предлагането четиримата общински съветници показват, че на прага на летния туристически сезон е налице безредно разполагане на ИЕПС по улиците и тротоарите на гр. Бургас, придружено от недобросъвестно държание на част от ползвателите им, което води след себе си до зачестили недоволства на поданици и посетители на града.

Михалева, Иванов, Вълев и Дяков твърдят, че актуалното изменение и допълнение на Наредбата за запазване на публичния ред на територията на общината е в цялостно сходство с националното законодателство, съотносимата правосъдна процедура, както и правото на Европейския съюз. Проведено е и 14-дневно публично разискване, при което са признати оферти и мнения от жители и други общински съветници.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР