Община Бургас започна поставянето на кафяви кофи за разделното събиране

...
</TD
>Община Бургас започна поставянето на кафяви кофи за разделното събиране
Коментари Харесай

В Бургас поставят кафяви кофи за боклук, знаете ли какво да изхвърляте там?

Община Бургас стартира слагането на кафяви кофи за разделното събиране на биоразградими боклуци. От специфичните съдове към този момент се възползват живеещите в комплекс " Зорница “. До момента при контейнерите за битови боклуци има ситуирани 238 кафяви кофи.

Следващата седмица в системата следва да бъде включен комплекс " Изгрев “, като поетапно ще бъдат обхванати всички комплекси и квартали в града.

Към този миг към системата за разделно събиране на биоразградими боклуци се включиха и 32 търговски обекта, учебни заведения, детски градини на територията на ж.к. " Зорница “. На тях бяха предоставени самостоятелни кофи за прилагане. Събраният от тях боклук към този момент се извозва на анаеробната апаратура за преправка. При процеса се получава компост и биогаз, от който ще се създава топлинна и електрическа сила.

Обслужването на съдовете през зимния интервал ще се прави през ден, а лятото всекидневно.

До този миг се събираха биоразградими боклуци от пазари, борси, огромни вериги хранителни магазини, като събраните количества се извозваха до компостиращата апаратура на хранилище " Братово “.

Новите кафяви съдове са предопределени за всички обекти, които генерират биоразградими боклуци. Към тях спадат семействата, учебни заведения, детски градини, заведения за публично хранене, пазари, търговски обекти, хотели, лечебни заведения и други.

Какво е възможно да се изхвърля в кафявите кофи: вестници и други хартиени изделия; черупки от яйца; самун и месни продукти; пакетчета от чай; наслойка от кафе; стайни и култивиран цветя; млечни продукти; култивиран отпадъци; останки от храна; останки от плодове и зеленчуци.

Какво не би трябвало да се изхвърля в кафявите кофи: сезал, връв, стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и железни опаковки.

За вярното и дейно потребление на кафявите съдове е належащо само да се разделят изброените типове боклуци от останалите. Това може да става у дома или на място при съдовете. Препоръчително е отпадъците да не се изхвърлят в найлонова торбичка, каквато е всеобщата процедура на семействата. В комерсиалните или други публични обекти е нужно да бъде обезпечено особено място за кофите. Събраните в тях биоразградими боклуци ще бъдат извозвани по график гратис.

Кафявите съдове са брандирани със стикери с информация какво се изхвърля в тях. За община Бургас са обезпечени 6800 кофи от 120 литра и 1700 кофи от 240 литра.

За сигнали и поръчка за даване на съдове за биоразградими боклуци може да звъните на телефон 0882 914 149.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР