Община Бургас продължава своята екологична политика да бъдат премахвани излезли

...
</TD
>Община Бургас продължава своята екологична политика да бъдат премахвани излезли
Коментари Харесай

В Бургас освободиха 225 паркоместа от стари автомобили през 2022 година

Община Бургас продължава своята екологична политика да бъдат премахвани излезли от приложимост моторни транспортни средства, които са изоставени от притежателите им на паркинги и в междублокови пространства. Инициативата започва още през 2008 година. През миналата 2022-ра 225 остарели коли са отстранени – непринудено или със заповед за наложително пренасяне (разкомплектоване).

Извършени са повече от 350 инспекции за изоставени и излезли от приложимост транспортни средства.

Издадените заповеди за наложително пренасяне са 102 броя. Съставени са 492 констативни протокола за пускане на процедури, свързани с излезлите от приложимост транспортни средства.

Екоинспекторите от общинския отдел " Опазване на околната среда " реализират ежедневна контролна активност за нерегламентирано замърсяване с боклуци, в това число и излезли от приложимост моторни транспортни средства /ИУМПС/ - боклук по смисъла на §1, т. 1б от Наредбата за условията за отнасяне на отпадъците от моторни транспортни средства, а точно коли, които нямат удостоверен стикер за минал годишен механически обзор повече от три месеца. Собствениците на ИУМПС са длъжни да ги предадат на площадка за краткотрайно предпазване или в център за разкомплектоване на ИУМПС.

За да бъде един автомобил систематизиран като ИУМПС, той би трябвало да дава отговор на най-малко едно от следните условия:

- Да бъде със остарели регистрационни номера;

- Да са минали най-малко три месеца от датата, на която е следвало да бъде осъществен наложителен периодически механически обзор.

- Да се намира на терен общинска или държавна благосъстоятелност.

В отговор на получените в Община Бургас сигнали за изоставени коли, екоинспекторите правят инспекция на място и маркират със стикер тези, отговарящи на упоменатите критерии. Съгласно условията на Наредбата по ръководство на отпадъците и Наредбата за излезлите от приложимост МПС, на техните притежатели се дава 14-дневен период за доброволното им пренасяне на площадка за краткотрайно предпазване или в център за разкомплектоване. След приключване на този период се правят съответните контролни инспекции. Ако колите не са преместени, следва сформиране на акт за определяне на административно нарушаване и издаване на заповеди за насилственото им пренасяне.

За страдание, законовите периоди са релативно дълги и в най-оптимистичния вид действително наложително пренасяне може да се реализира до месец след влизане в действие на заповедта за наложително пренасяне или към 6 месеца от пускане на процедурата.

При установени изоставени коли можете да сигнализирате на " Денонощен дежурен телефон на Община Бургас " - 056/84 15 60 (907 218) или на горещия телефон в дирекция " Околна среда " - 056/82 66 59, както и на e-mail: .
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР