Обжалването на условната присъда на турски водач, причинил смъртта на

...
</TD
>Обжалването на условната присъда на турски водач, причинил смъртта на
Коментари Харесай

Говори майката на загинал пловдивски музикант

Обжалването на условната присъда на турски лидер, предизвикал гибелта на пловдивският музикант Николай Николов - NI.co и сътрудника му Павел Дюлгерски, се организира в отсъствието на обвинения. Турската страна отхвърли да извърши правосъдната поръчка за приканване на подсъдимия Мехмет Калисал и предлага правна помощ за разпита му, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Припомняме, че Старозагорският областен съд е признал Мехмет Калисал за отговорен в това, че на 29.06.2018 година в Прохода на Републиката, на входа на с. Пчелиново, община Гурково, област Стара Загора при настъпило пътнотранспортно произшествие сред лек автомобил и ръководен от него тежкотоварен автовоз, е предизвикал по несъобразителност, гибелта на двама души. Делото в Пловдивския апелативен съд е формирано по тъжби на околните на двамата починали против условната присъда на подсъдимия турски водач. Бил е разгласен за общодържавно търсене в България и е арестуван на 9 февруари 2023 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт Елхово. 

Катастрофата е станала на завой при нахлуване в село Пчелиново. На място е починал NI.co, а месеци по-късно, в резултат на травматични увреждания, е умрял и лидерът на колата Петър Дюлгерски. Турският водач е бил разпитван първо като очевидец, след това като обвинен. 

Има очевидна неправда на наказването, като в претекстовете на Старозагорския съд превес взимат смекчаващите виновността условия. Важен утежнителен факт е, че скоростта на лидера на автовоза е била над 50% от допустимата. Подсъдимият е нарушил знак В26 - " Забранено е придвижване със скорост, по-висока от означената ", в съответния случай - 40 км/ч " - съобщи държавният обвинител Божидарка Попова и изиска ефикасна присъда от 5 години. 

По-високо наказване, в размер на 6 и 8 години, желаеха частното обвиняване и околните на починалите. 

" Щетите за нашето семейство са големи. Загубата на единствения ни наследник отключи онкологично заболяване на брачната половинка ми " - сподели бащата на NI.co, а майката добави, че нейната цел и задача към този момент е децата на България да пресичат умерено улиците, а водачите да вършат по този начин, че децата да се прибират у дома.

" Няма ги децата, загубихме ги. Няма да приказвам повече " - отрони бащата на Павел. 

Защитникът на подсъдимия - адвокат Рамадан Бехчет Нуретин изиска да не се почитат жалбите. Юристът акцентира, че първоинстанционният съд деликатно е изследвал обстоятелствата към злополуката и е открито, че леката кола е навлязла в насрещното платно, където се е движела товарната компазиция. Отбеляза, че и двете транспортни средства са се движели с превишена скорост, само че по-висока е била скоростта на лекия автомобил.

Съдебното съвещание бе прекратено за малко, защото единият от съдиите несъзнателно се поряза на ламаринка на тежката заседателна маса. Издирването на аптечка с здравна лепенка лиши повече от 2 минути, само че това не обезпокои по никакъв метод страните в процеса.

В края на съвещанието съдът разгласи, че ще се произнесе в законовия 2-месечен период.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР