Номинираният за Грами пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social

...
</TD
>Номинираният за Грами пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social
Коментари Харесай

Роберто Фонсека идва в Пловдив с магията на фолклорния проект Отвъд нотите

Номинираният за " Грами " пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на " Латино Грами " камерен хор “Нови български гласове " с диригент проф. доктор Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след сполучливата европейска премиера на плана " Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове “, показана пред 3500 души на влиятелния фестивал “Джаз в Марсиак " във Франция.

Каним ви да усетите музикалната магия " Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове “ на 30 юни в Пловдив на лятна сцена “Орфей " от 21.00 часа,  на 2 юли във Варна в Летния спектакъл от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България " в София.

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската сензитивност и, въпреки това, да усетиш благосъстоянието и многопластието на авторската музика на този талантлив кубински пианист, с цел да ги вплетеш в нещо ново и неизмеримо, е същинско музикално признание, което се назовава “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове ".

Любовта на кубинския пианист Роберто Фонсека към българския фолклор датира от дълго време, като през годините той е засвидетелствал своето възхитително отношение към нашата  традиция: “Когато се обърнеш към другия с почитание и с готовност да научиш нещо от него и главната цел е да преживееш пълноценно музиката, а с нея и насладата от живота, тогава хубостта си идва сама. "

Днес умерено можем да кажем, че Роберто Фонсека е огромното име в кубинската музика - композитор, аранжор, пианист, който има какво да каже и го споделя ясно и на всеослушание.

Той е представител на новата генерация музиканти във великата групировка Buena Vista Social Club. Британският вестник “Гардиън " е един от многото представители на медиите, които отделят внимание на големия гений на кубинския актьор и го дефинират като " необикновено талантлив пианист, композитор и бендлидър с нюх към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят...един от дребното, които прескачат музикалните рамки с финес. "

Роберто Фонсека има 10 албума зад тила си и е работил с всички огромни имена в кубинската и джаз сцена - Ибрахим Ферер, Омара Портуондо, Хърби Хенкок, Качаито Лопес, Майра Андраде, Раул Мидон, Ибрахим Малууф, Фатумата Диауара и доста други.

Всеки негов план ловко показва другите музикални обичаи на Америка, Куба, Бразилия, Африка, а към този момент и България. Композициите му са многопластови с голям брой обрати, с незабравими стихове и фантазна прочувствена плътност.

Историята на сегашния план “Отвъд нотите " стартира още в далечната 2008 година, когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на IV Фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнася незабравим концерт в зала “България ". Това негово идване в България съответства с края на европейското му турне и Роберто взема решение да се наслаждения на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на остаряла София, които след това се трансформират в пиесата му “Bulgarian " - част от албума му “Akokan " (2009). Дълбоката възхита от българския фолклор е заложена в краткото  показване на албума му пред медиите, в което актьорът от Буена Виста Сосиал Клуб приказва за извора на ентусиазъм, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По това време Роберто ни показа, че мечтае да направи взаимен план с български вокален състав. Той бе влюбен в една съответна ария - “Девойко мари хубава " - и всякога настръхваше, като чуеше първите тонове от нея. Но не бе пристигнало време за този скок в света на музикалните копнежи и трябваше да се изнижат няколко години, много насъбран опит и няколко срещи, след прелестните концерти на пианиста през 2016 и 2018 година, с актуалните забъркани актьори, с цел да се оформи цялата картина в “Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови български гласове ".

Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор Нови Български гласове, водени от маестро Георги Петков, се случва в невъзможната пандемична година 2020 година, само че поставените голям брой трудности от всевъзможен темперамент не са спънка пред реализирането на мощната музикална концепция.

Роберто Фонсека не инцидентно избира да извърви този нов път към основаването на плана " Отвъд нотите “ с хор Нови български гласове, тъй като има доверие в композиторския капацитет на диригента им проф. доктор Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да съумеят да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език. Кубинският пианист има всички учредения да се уповава на младият вокален състав, защото още със основаването си през 2012 година от ръководителя им Георги Петков и продуцентите от Джаз Плюс за плана " Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор “ им е отредено да работят на огромна сцена с известните фламенко актьори Арканхел, Дани де Морон, Агустин Диасера, Попо, Рикардо Морено и акустичния джаз китарист Антонио Форчоне.

Заедно те записват онлайн по време на три концерта в Испания албума “Al Este del cante “ през 2017 година, който печели най-престижната премия " Латино Грами “ в категорията " Най-добър фламенко албум “през 2018 година След 30 концертни изяви в Европа и България, хор " Нови български гласове “ е подготвен да се впусне в нова фюжън случка – този път с кубински сюжет. Диригентът на хора проф. доктор Георги Петков има сериозен опит зад тила си в смесването на нашия фолклор с други музикални обичаи. През годините той е направил уърлд мюзик пиеси с музиканти като фламенко артиста Енрике Моренте, италианската поп звезда Адриано Челентано, турската певица Сезен Аксу, класическия композитор Миша Алперин, артистите от Тува, португалския артист Антонио Замбужо и несъмнено, фламенко изпълнителя Арканхел.

Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. Затова и нему са поверени вокалните аранжименти на новия план.

Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Защото музиката е повсеместен език, който оказва помощ да открием себе си в света на хубостта.

Затова и прекарването, което ни чака на сцена, е същинска споделена хубост, тъй като: “Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтресен радикално – от хармониите, от мелодиите, от метода на изпяване, даже от ритъма. Това си е тайнственост, която, съчетана с мистерията на кубинската обичайната музика, е нещо изумително " - споделя Фонсека за пътя, който извървяват дружно.

Нека се притаим и да се вслушаме в тези български гласове с изконните им мелодии, радостно побутвани от Роберто Фонсека, който ту свири перкусивно на пианото, ту ни покорява с деликатността на пръстите си, с цел да разберем защо става дума и по какъв начин се разпростира тази музикална картина.

Отговорни за това ново странствуване, на което ви каним, са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена благодарение на превъзходните Янди Мартинес - бас и Рули Ерера – ударни, и изпята от надарените девойки от спечелилия “Латино Грами " хор " Нови Български Гласове " под диригентството на проф. доктор Георги Петков, създател на вълнуващите вокални аранжименти на плана.

В тази продукция на " Джаз Плюс " и " Монтуно Продуксионес " ще можем да чуем нов, огромен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian ". “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог ", съобщи Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Каним ви да я усетите на 30 юни в Пловдив на лятна сцена “Орфей " от 21.00 часа, на 2 юли във Варна в Летния спектакъл от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България " в София.

Билети в мрежата на Ивентим.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР