Най-големият франкофонски фестивал в света Франкофоли се завръща тази година

...
</TD
>Най-големият франкофонски фестивал в света Франкофоли се завръща тази година
Коментари Харесай

Метр Гимс, Имани, LP и Елена Папаризо на Франкофоли 2023 в Пловдив на 16 и 17 юни

Най-големият франкофонски фестивал в света Франкофоли се завръща тази година у нас, в Пловдив на Гребната база на 16 и 17 юни. Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg, EasyPay.bg и Еpaygo.bg.

Сред първите огромни имена, удостоверили присъединяване на българското издание на фестивала, е Имани. Френската изпълнителка идва още веднъж у нас, доказателство, че България е една от най-любимите ѝ дестинации за концерти. Елегантна и мистична, Имани минава през разнообразни музикални жанрове - фолк-соул, блус-рок, хип-хоп, фънк, поп и класика с впечатляваща лекост.

Следващото известно име в афиша на Франкофоли е LP или Лаура Перголизи, както е същинското ѝ име, е родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, само че има италиански корени. Обича мъжките костюми, татуировките и има супер различим глас. Но с изключение на реализатор, LP е и брилянтен музикант. Автор е на шлагери за огромни имена в музиката като Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и Бекстрийт бойс. Песента ѝ Lost On You я изстрелва в интернационалния шлагер хоризонт през 2015, а LP идва още веднъж в България с последния си албум Churches.

На Франкофоли в Пловдив през юни идва и рап звездата Метр Гимс. Носител на разнообразни награди и с повече от четири милиона копия продадени албуми, постоянно прикрит зад фамозните си тъмни очила, той е измежду най-успешните реализатори на сцена във Франция, както и продуцент и създател на истинска музика. През последните няколко години, Метр Гимс има дуети със Sia, Pitbull, Lil Wayne, Maluma и Sting.

Друга обичана европейска звезда, която се причислява към френския фестивал в Пловдив, е Елена Папаризо – шведската певица с гръцки корени е победител в песенния конкурс Евровизия, има 22 видео музикални награди MAD, премия от MTV Europe и е безспорна фаворитка на българската аудитория.

Освен тях на 16 и 17 юни в Пловдив, ще забележим и La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse. Shouse са Ед Сървис и Джак Мадин, двама другари, които вършат истинска хаус музика и понякога – по някой интернационален шлагер. Лайв сетът им включва микс от аналогови синтезатори, дръм машини и чудновати принадлежности, измислени в селската колиба на бащата на Джак. Хаус части им са забележителни с големи хорови химн моменти и подготвят за доста танци.

La Caravane Passe е френска група за модерна музика, блестящо оцветена с цигански и номадски фолклор от разнообразни страни в Източна и Южна Европа. Създадена в края на 2000 година от артиста, създател на песни и мултиинструменталист Тома Фетерман, за La Caravane Passe музиката е странствуване, което носи южния дух на независимост и нескончаем празник.

Bon Entendeur са Арно Боне и Пиер Дела Моника и идват непосредствено от слънчевата, френска Ривиера. Те са дует другари и меломани с заложба и предпочитание за непрестанни тълкования. В музиката си смесват версии на песни от 60-те и 70-те години с нови концепции, именити гласове и истинска продукция.

Фестивалът " Les Francofolies " /Ле Франкофоли/ - най-големият интернационален фестивал за модерна франкофонска музика, се организира от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е трансформирал в емблема на града. Заради него всяка година там идва към 110 000-на аудитория. Освен годишните издания на фестивала във Франция, " Ле Франкофоли " се организира в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 - е възобновен в България, след съвсем 20-годишно неявяване.

Припомняме, че след пет издания в Благоевград, тази година френският фестивал ще се организира на Гребната база в Пловдив. Събитието е част от програмата " Наследство 2023 “ на Фондация " Пловдив 2019 “ и се реализира с общителната поддръжка на Община Пловдив и с медийното партньорство на Радио ENERGY и Радио и Телевизия CITY.

Билети:

Facebook събитие:

РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР