Националният статистически институт (НСИ) показа предварителни данни за наетите лица

...
</TD
>Националният статистически институт (НСИ) показа предварителни данни за наетите лица
Коментари Харесай

Средната заплата в Пловдив - малко над 1600 лева, Враца е по-напред в класацията

Националният статистически институт (НСИ) сподели предварителни данни за наетите лица и междинната работна заплата в област Пловдив, видя Plovdiv24.bg.

В края на юни 2023 година наетите са с 2.8% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година. Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив през второто тримесечие на 2023 се увеличава с 4.4%, като става 1 676 лв..

Пловдивска област продължава да заема шесто място измежду 28-те области в страната. С най-висока междинна месечна работна заплата е област София - 2 697.

Средната месечна работна заплата за страната е 1 957 лева - с 281 лева. по-висока от тази за област Пловдив. Градовете Варна, Стара Загора и Враца също са с по-големи заплати от пловдивчани.

По данни наетите лица към края на юни 2023 година се усилват с 0.8 хиляди, спрямо края на март 2023 г. Най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия: " Селско, горско и рибно стопанство “,  " Хотелиерство и ресторантьорство “ и " Професионални действия и научни проучвания “.

Най-малко наети лица има в " Други действия “ и  " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “.

Най-голямо нарастване на междинната месечна заплата има в дейностите " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “, " Хотелиерство и ресторантьорство “ и " Други действия “.

Най-голямо понижение на междинната заплата има в " Добивна индустрия “, " Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване “ и " Финансови и застрахователни действия “.

Най-високо средномесечно трудово заплащане през второ тримесечие на 2023 година са получили наетите лица в " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 4 146 лева. Най-ниско платени са лицата в " Селско, горско и рибно стопанство “ - 1 071 лева. и в

" Хотелиерство и ресторантьорство “ и " Административни и спомагателни действия “ - 1 081 лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР