Народно читалище Христо Ботев – 1898“ в Ценово отбеляза своята

...
</TD
>Народно читалище Христо Ботев – 1898“ в Ценово отбеляза своята
Коментари Харесай

Областният управител на Русе към читалищните дейци в Ценово: Дейността тук ни кара да бъдем критични към действителността 

Народно читалище " Христо Ботев – 1898 “ в Ценово означи своята 125-годишнина с богата културна стратегия. Гост на тържеството беше и регионалният шеф на Русе Данаил Ковачев.

" Горд съм да споделя този празничен ден дружно Вас, наследниците на предшественици с безсънен дух. Именно този дух е повода да се резервира българщината, да оцеляваме, преборваме и превъзмогваме непознати въздействия, както и да съхраним националната си горделивост. Вече от повече от век Вие съумявате да пазите непреходното ни културно завещание и да поддържате жив огъня на познанието “, сподели Ковачев в приветствието си към ръководителя на културната институция Георги Георгиев и културните деятели.

Той удостои екипа на културната институция със знака на регионалния шеф. Отличието бе присъдено за дейна читалищна активност, принос към културното развиване на района и по случай годишнината.

" Не инцидентно читалището е определяно като средище на културния и просветния живот, тъй като активността тук ни кара да бъдем сериозни към действителността, бъдейки и в същото време признателни за постигнатото. Съвременната будителска задача е сложна, а провокациите са многочислени, само че Вие потвърждавате, че този нелек път може да бъде удължен с достолепие. Независимо от компликациите, които срещате, Вие успявате да функционирате пълноценно. Радостен съм, че читалището не е единствено музей на фолклора и самодейността, а в противен случай продължава да живее и да обогатява обществото ", допълни още регионалният шеф, като акцентира, че Областната администрация ще продължи да подкрепя активността на читалищата в района.

Сред забавните обстоятелства е, че библиотечният фонд на читалището включва над 10 000 книги и документи, като единствено през предходната година със лични средства са били закупени 72 нови книги на стойност повече от 1000 лева Читалището е извънредно съвременно, като огромният салон разполага с 255 места. Има и модерно оборудван компютърен кабинет, като за последно изцяло постройката е обновявана по " Красива България “ през 2019 година.

Към читалището действат и 8 художествени сформира за любителско творчество с повече от 100 души в тях на друга възраст – от деца до хора от третата възраст. Провеждат се и редица курсове, кръжоци, ателиета и студиа. Реализираните публични събития пък са повече от 20 през 2022 година.

Сред гостите на събитието бяха още новоизбраният кмет на Община Ценово доктор Петър Петров, досегашният ръководител на Общинския съвет Георги Георгиев, секретарят на Общината Мария Найденова, ръководителят на Областния съвет на националните читалище в района Мануела Симеонова, ръководителят на Асоциация " Съвременни читалища “ инж. Георги Петров, както и изпълнителният шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева. Всички те, както и редица културни дейци, получиха плакети за принос в развиването на читалищното дело. Лили Ганчева бе удостоена с подобен за работата ѝ в насърчаването на трансграничните връзки с Румъния в областта на културата. Благодарение на нея са се провели голям брой събития в ценовско с присъединяване на румънски сформира, а самодейци от общината са имали опцията да посетят неведнъж северната ни съседка.

Народно читалище " Христо Ботев – 1898 “ получи и редица приветствени адреси и награди. Сред тях бяха от министъра на културата и Съюза на националните читалища в България. От Съюза с медали и грамоти бяха удостоени и някогашни читалищни дейци. Читалището в Ценово бе удостоено и почетния знак на Съюза на националните читалища, както и с плакет " Св. Св. Кирил и Методий “ на президента на Република България.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР