Надяваме се тази година да е малко по-добра, но това

...
</TD
>Надяваме се тази година да е малко по-добра, но това
Коментари Харесай

Откри се жътвата в Пловдивско. Зърнар: Разходите на декар пшеница са към 200 лв., а приходите 180 лв.

" Надяваме се тази година да е малко по-добра, само че това още веднъж ще зависи от пазарите. Защото ние нашата работа към този момент сме я свършили. Вижда се, че зърнопроизводството държи в последните 15-20 година постоянен тренд на годишна продукция и добиви. Пазарът е нещото, което в последните години обърка естествения темп на стопанствата “, сподели през днешния ден пред публицисти преди формалното разкриване на жътвата в Пловдивско ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, предава AGRI.BG.

" В момента цената на пшеицата е към 400-410 лв. за звук, закарана на пристанище. Което за района на Пловдив значи 50 лв. надолу, т.е. 350-360 лв. цена от собственик поради транспортните разноски. При 500 кг/дка рандеман, това са 180 лв. от декар доход, което е извънредно незадоволително, тъй като разноските се движат към 200 лв..

Не е проблем самото намиране на пазар, казусът е цената на този пазар. Пазар има, търсене има, само че цената, която се предлага, не е задоволително висока. Оттам идва казусът. Много страни потребители на зърно има и те търсят да го купят, само че цената на която го търсят и намират е ниска. Има предложение от Украйна, от Русия, имаше арестувана остаряла годишна продукция в България и в Румъния, която се оферираше в последните месеци. Така че предложение има и това не разрешава цената да се увеличи доста.

Нашата стока е с високо качество и изпълнявайки европейските условия е с високо равнище на екологичност. Това естествено прави зърното и с по-висока себестойност. Пазарите, на които ние би трябвало да продаваме, са платежоспособни. Това е европейският пазар, който обаче сега е ангажиран от Украйна. Ние бяхме обичайни експортьори за Испания и Португалия, само че там сега сме изместени от украинските ни сътрудници. В момента огромен пазар за българската пшеница е Северна Африка, Алжир, Тунис, Египет, както и Азия. Голямо количество имаме изнесено за Южна Корея и за Индонезия през предходната година. Това са нетрадиционни пазари, тъй като превозът ни до такава степен е много сериозен. Но това е ситуацията. “

Относно заявяването на директните заплащания в Кампания 2024 Илия Проданов сподели, че всичко зависи по кое време ще започва бутонът за привършване. Все още не всички функционалности работят, посочи той.

Та въпроса дали той персонално ще продава ожънатата пшеница незабавно или ще я задържи на склад, той отговори ще раздели реколтата. " Една част ще продам незабавно, а друга част ще задържа. “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР