На 31 октомври в 18 ч. в зала Заседателна“ на

...
</TD
>На 31 октомври в 18 ч. в зала Заседателна“ на
Коментари Харесай

Знаете ли кои неща са се случили първо в Русе? Ново двуезично издание разкрива историята им

На 31 октомври в 18 ч. в зала " Заседателна “ на Регионална библиотека " Любен Каравелов “ ще бъде показана книгата " Русе – за първи път в България “. Двуезичното издание се реализира със съдействието на Регионалния исторически музей, Държавен списък – Русе и Регионална библиотека " Любен Каравелов “. Това оповестиха от Община Русе, които финансират изданието.

Събитията и обстоятелствата в книгата са подредени хронологично и обгръщат интервала от 1843 година до наши дни. Изданието е богато илюстрирано, като някои от фотосите и документите се разгласяват за първи път. Поместените текстове са преведени на британски език, с цел да може изданието да се употребява и от чужденци – посетители на Русе и общината.

" Русе – за първи път в България “ е основана от авторски екип Стоян Стоянов – Комитски, инж. Йовчо Стоянов, инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк засл. доцент Живодар Душков. Съдействие при създаването на текстовете и даването и подбора на илюстративния материал оказват експертите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова, от Държавен списък - Русе Толя Чорбаджиева и доктор Надежда Цветкова, от Регионалната библиотека " Любен Каравелов “ Теодора Евтимова и доктор Теодора Дянкова. Документи от персоналните си архиви и сбирки дават както създателите, по този начин и русенските краеведи и откриватели на историята на града Боян Драганов /консултант на изданието/, Стефан Драганов, Илиян Илиев, Дитер Хес и други Преводът на британски език е поверен на Миглена Парашкевова и Николай Маринов.

" Със своето високо качество на вложените материали и полиграфическа направа книгата е скъп подарък за всички, които обичат Русе и се интересуват от неговото историческо минало “, означават създателите на изданието в предговора.

" Русе – за първи път в България “ излиза под знака на русенското издателство " Авангард Принт “.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР