На 28 август в м. Равен в Брежани започва вторият

...
</TD
>На 28 август в м. Равен в Брежани започва вторият
Коментари Харесай

Започват археологически проучвания в местността Равен в Брежани  

На 28 август в м. Равен в Брежани стартира вторият стадий от разкопките на едно от най-старите ранни неолитни селища в България. Специалистите смятат, че селището съществува отпреди 9000 години, зародило е 6-7 хиляди години пр.н.е.

Селището е неповторимо и непокътнато в достоверен тип, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Експедицията е дело на Регионален исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова, община Симитли и кметство Брежани, с присъединяване на студенти и научни ръководители от компетентност Археология на Великотърновски университет.

" Съвместно с Регионален истопически музей и със съдействието на община Симитли беше направено геофизическо снимане, направиха се четири сондажа ", каза кметът на село Брежани Благой Стефанов и не скри вълнението си, че благодарение на Регионалния музей и община Симитли, плануват на по-късен стадий да се сътвори Музей навън " Праисторическо населено място " Равен “ край Брежани “.

Обектът край Брежани е най-високо разположеното раннонеолитно населено място. Сондажите са разкрили скъпи материали, които демонстрират разнообразни културни обичаи в записаните раннонеолитни околни обекти. Резултатите от заснеманията надвишават упованията на проучвателите – ясно се открояват три изкопи и деструкциите на оделни къщи, само че по средата се обрисува незастроено пространство като откривателите смятат, че това е площад, който би потвърдил, че е имало предварителна планиграфия. Ето за какво раннонеолитното населено място край Брежани е от извънредно значение освен за научните проучвания, само че и за обществото и културното завещание.

Над 15 служащия от селото ще оказват помощ в разкопките, над 15 студенти, научни ръководители и преподаватели от Великотърновски университе ще вземат участие в научната експедиция под управлението на археолога Малгожата Гребска-Кулова и експертите от Регионален исторически музей Благоевград.

" Всички посетители ще отседнат в Брежани, тук ще се обработват, измиват и съхраняват експонатите ", добави още кметът Благой Стефанов и прибавя, че експедицията ще продължи до 27 септември и ще оживи селото.

Обектът има огромен капацитет за основаване на цялостна реорганизация на място и на двете селища, което би провокирало интереса освен на учени и студенти, само че и на огромен поток от туристи, имайки поради близостта до автомагистрала " Струма “.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР