На 23 април отбелязваме Деня на книгата и авторското право.

...
</TD
>На 23 април отбелязваме Деня на книгата и авторското право.
Коментари Харесай

Детска градина Буратино с поход на книгите в Пловдив

На 23 април означаваме Деня на книгата и авторското право. На тази дата се слага и край на " Похода на книгите “, стартирал в Деня на детската книга - април. Инициативата е част от идеята " Грамотност “ на  Асоциация " Българска книга “ и се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна.

Целта на събитието е да осведоми обществеността за ролята, която има четенето за детското развиване, да подтиква интереса към книгите и грамотността измежду подрастващите. За децата от детска градина " Буратино “, Пловдив походът продължи съвсем месец, започвайки още с самодейностите, отдадени на Деня на европейските създатели.

В богата палитра от разнообразни интензивности бяха включени малчуганите  заедно със своите учители и родители, с разнообразни създатели и издателства. Ето и част от събитията и самодейностите:

Поставяне на къщички за книги в двора, за които родители и учители с наслада подариха подобаваща литература. Посещение на децата  в читалище " Хр. Г. Данов “, гр. Пловдив Литературно четене  с представител на издателство " Жанет 45 “ и " Пловдив чете “.

Карнавал на приказните герои - същински магически празник, в който децата влязоха в функции на  любими свои персонажи – принцове, принцеси, русалки, пирати…. Дори самият своеволен и приветлив Буратино, дал името си на детската градина, се включи в приказния карнавал.

Театър от деца за деца - бъдещите първокласници  от група " Бонбон “ изиграха за приятелите си от другите групи приказката " Трите прасенца “.

Посещение на бъдещите първокласници в детски отдел на библиотека " Иван Вазов “ и четене на стихове от авторката им поетесата Катерина Кайтазова.  

Литературни четения от родители, от възпитаници - някогашни ученици на детската градина, четящи деца от подготвителна група, както и от учителите.

В библиотечните кътове в групите, а също и навън под дърветата в зеления двор на детската градина децата на драго сърце слушаха стихове, гатанки, вълшебни приказки от български и задгранични създатели, разглеждаха илюстрации и те самите рисуваха по обичани произведения.

Отбелязване Деня на детската книга 02.04.

От красивите цветни детски рисунки сътворихме   електронна брошура с илюстрации към " Златното ключе или приключенията на Буратино “, написана от Алексей Толстой. 

Децата с интерес слушаха приказки онлайн, прочетени за тях от българската поетеса и преводач Мария Донева – участник в " Похода на книгите “.

Буратинчетата  се включиха и в доста просветителни игри  онлайн, чиято цел е обогатяване на речника на децата, насърчаване на свързаната тирада, рационализиране на уменията за описване на разказвателен текст.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР