Мила Павлова, основател и главен артистичен директор на Международния фестивал

...
</TD
>Мила Павлова, основател и главен артистичен директор на Международния фестивал
Коментари Харесай

Мила Павлова: Фестивалът Дни на музиката в Балабановата къща е помогнал на над 1900 млади български музиканти

Мила Павлова, създател и основен артистичен шеф на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща " в изявление за предаването " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус ".

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща " е притежател на влиятелните награди “Музикален план на годината " в класацията “Музикант на годината " на БНР, Златен орден от Министерство на културата, Награда “Пловдив " за музика.

В юбилейната 2024 година в програмата на фестивалните две издания – пролетно и есенно – са включени същински звезди на международната музикална сцена. 

В своята 15-годишна история Фестивалът е показал на сцената си и е подкрепил развиването на над 1900 надарени млади български музиканти. 

Г-жо Павлова, годината е юбилейна за “Дни на музиката в Балабановата къща ", разкажете какви музиканти сте поканили и ще бъде ли маркирана по по-специален метод тази година?

Разбира се, 15 години е една сериозна годишнина, ние доста ценим всичко, което се случи през този интервал. На процедура 30 издания на фестивала  по две годишно - пролетно и есенно, като всяко си е като един самостоятелен фестивал с разкриване, със своя програмна политика. Така че и тази година, несъмнено, откриването с този рецитал на Светлин Русев, което е един безспорен връх в кариерата на всеки един музикант. Защото това е в действителност едно доказателство за неговите изключителни качества и висше  инструментално майсторство, харизма и всичко това, което можеш да покажеш самичък на сцената, само и със своя инструмент.

 

Рециталът към този момент мина, това беше в действителност и откриването на фестивала.

Точно по този начин, да, да, едно триумфално разкриване. И както се изрази самият Светлин Русев, защото стартира рецитала си с " Шакона " от Бах, едно знаково произведение за цигуларите, той сподели: “Започваме непосредствено от Еверест, не се изкачваме последователно ". Това е същински Еверест за цигуларите, само че пък аз споделям, че по-късно към този момент той се извиси в небесата и за нас е наслада и наслаждение да представим млад, български музикант, който от 6 месеца се образова при него и свири се него дружно на сцената. Това е една от линиите на фестивала, която ние създадохме  от самото начало. Младите музиканти, с изключение на да даваме сцена на към този момент близо 1900 български млади гении, и да имат опция да свирят на една сцена с тези звезди.

Акцентите несъмнено, са доста, следва ни извънреден концерт на BELGIAN BRASS. За първи път тези популярни музиканти са в България и на 24 май, на един толкоз прекрасен празник, в Малката базилика BELGIAN BRASS ще показват една от своите атрактивни стратегии, обичани от публиката, те са обичани по целия свят. Всеки от тях прочут солист, педагози в огромните консерватории в Белгия. Така че известни са и с това, че съчетават, стартират от класическата музика, само че включват и джаз, и поп творби и аранжименти, които са правени от техния отбор. На идващия ден, на 25 май, имам удоволствието да поканя пловдивската аудитория на един удивителен концерт, този път в Епископската базилика Веско Ешкенази, българската горделивост, концертмайстор на Кралският Концертгебау Оркестър - Амстердам, ще бъде на сцената с един извънреден план, с акордеонистката Вероника Тодорова и Георги Милтиядов на пианото - камерен концерт от най-най-висока класа. Младежката ни стратегия, която толкоз доста обичаме и на която толкоз доста държим, продължава с огромния детски концерт за 12-ти път на Римския стадион в Пловдив. Ще се случи същински празник на най-младите гении. Нарекли сме концерта ALL THAT JAZZ FOR KIDS или Ах, този джаз за деца. С водещ и солист Венци Благоев - тромпет, той е основателят на този толкоз прекрасен формат джаз за деца, който ние за първи път извадихме на огромната фестивална сцена. И в този момент вършим една реминисценция към едно от обичаните ни събития с извънредно надарени млади музиканти, също и към този момент одобрени звезди на сцената. Друг от младежките ни концерти, който желая да подчертая е на 29 май в Балабановата къща сестрите Екатерина и Марияна Стоеви, които са изключителни цигуларки. Екатерина е зрелостник в Националното музикално учебно заведение “Добрин Петков " и към този момент доста устойчиво гради своя сполучлив път в музиката. Те ще бъдат на нашата сцена дружно с различен пловдивски, доста надарен млад музикант Виктор Вичев на пианото. А и несъмнено, нашият цикъл “Прочути камеристи " ще показа един прочут състав от Северна Македония, Страшо Темков - флейта и Елена Атанасовска - пиано, едни прелестни музиканти, както и триото Кремена Оксенкруг - цигулка, Атанас Кръстев - виолончело и Мартина Табакова - пиано. Тези два концерта са на 28 и 29 юни и в този момент желая да подчертая едни голям акцент в “Дни на музиката в Балабановата къща ", на 5 юни в Епископската базилика ще ни гостуват за първи път в Пловдив дружно международно известното сопрано Красимира Стоянова и изключителният пианист Людмил Ангелов с рецитал, незабавно пристигайки от техния рецитал в Миланската канара в Италия.

Ще бъде прелестен подарък за пловдивската аудитория и освен за пловдивската. Идват и от другаде хората, с цел да гледат “Дни на музиката в Балабановата къща ".

Да, за моя голяма наслада пътуват от цяла България аудитория на концерта на Светлин Русев беше цялостно и с задгранична аудитория, имахме даже няколко души от Съединените щати, имаше от други елементи на Европа. Така че в действителност сме щастливи да доставяме наслаждение на публиката.

Правите това 15 години към този момент, нали по този начин? Аз съм правила изявление с вас и вие сте разказвала за началото. Всъщност акцентът върху младите, това е нещо доста позитивно, за което хвалба и ви прави чест. Но, има ли младежи, които в действителност са тръгнали от вас и които към този момент са достигнали международна популярност? Има ли такова нещо в историята ви?

Разбира се, доста благодаря за този въпрос, тъй като доста са младите музиканти, които към този момент са по света и вършат една огромна кариера, които потеглиха от деца при нас. Ето незабавно ще ви кажа цигуларката София Проданова, която към този момент печели най-големи награди и е експерт в Бароковата музика. Във Англия живее и твори от няколко години, само че тя потегли от при нас от напълно малко момиче. След това я взехме за концертмайстор на младежкия оркестър във фестивала, по-късно пък я представихме като солист дружно с тримата концертмайстори на най-големите оркестри в България - Оркестърът на Българското национално радио, на Софийска филхармония, на Софийски солисти и тя, четиримата бяха солисти в концерта за четири цигулки от Вивалди на Античния спектакъл, като солисти на юношески оркестър, по-късно като камерен музикант. Друг пловдивски гений Ивелина Кръстева, прелестна пианистка, която към този момент прави международна кариера. И ние, както сме я представяли като малко момиче, по този начин предходната година с една популярна оперна певица беше при нас, и още доста. Тази есен ще имаме пловдивска музикантка, която отново е тръгнала при нас като ученичка. Така че даже не мога да ги изброя всички, били са на нашата сцена всички от тях.

Имате ли усложнения при организацията на самия фестивал и кой ви оказва помощ? Все отново не е малко работа, каните международни звезди?

Аз съм щастлива, че през годините срещнах в Пловдив прелестни хора, които всеки от тях оказва помощ в някаква област от фестивала, която е нужна. Дали ще бъде за озвучаване, за видеозапис, за PR. Така че не съм се разделила с никой от тези невероятни хора. 

Благодарна съм на Община Пловдив, фестивалът е част от културния календар на града, че поддържат фестивала, че го ценят. На конференцията разговаряхме за това и със заместник-кмета по просвета господин Пламен Панов, PR на общината госпожа Катрин Гутман, с шефа на Пловдивската национална телевизия госпожа Деси Шишманова, които вършат прелестни репортажи, филми за фестивала, невероятни хора, които са дружно с това същински огромно културно събитие.

Вие имате доста награди, дано да ги кажем още веднъж, да ги чуят нашите слушатели. Носители сте на редица награди, на медали.

Първата премия, която пристигна, беше премията “Музикален план на годината " в класацията   “Музикант на годината " на Българското национално радио. Това е огромна премия, защото тя се връчва след общонационално гласоподаване.

Следващата година получих премията за “Музикален управител на годината ", доста скъпи са ми премия “Пловдив за музика ", която завоюва фестивалът. Златният орден на Министерство на културата за честванията на великият бас Борис Христов за неговата 100-годишнина. Така че също доста ми е скъпо оценката още веднъж  награда “Пловдив " за огромен детски концерт, който ние създадохме преди 12 години. И той беше отличен за творчество за деца. Наградите не са най-важното нещо. Може би най-важното нещо е премията на публиката.

Коя премия е най-важната за вас?

Любовта на публиката, за мен това е най-голямата премия.

А какъв е ползата към фестивала, по какъв начин върви продажбата на билети?

Билетите са онлайн в мрежата на  EVENTIM и на място преди концертите. Като на младежките ни концерти - Голям детски концерт и Концертът млади пловдивски гении са с вход свободен, тъй че да могат всички другари, съученици, майки, татковци, баби, да бъдат дружно с нас на тези толкоз хубави събития.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР