Кметството на Централен организира тази вечер среща-дискусия с ландшафтните архитекти

...
</TD
>Кметството на Централен организира тази вечер среща-дискусия с ландшафтните архитекти
Коментари Харесай

Бъдещето на дърветата в Дондуковата градина беше обсъдено на специална среща

Кметството на " Централен " провежда довечера среща-дискусия с ландшафтните архитекти Станимир Шаламанов, Владимир Маринов и Славка Цочева. Поводът са терзания на жители, че се отстраняват доста дървета и то здрави.

На срещата кметът на регион " Централен "   изясни, че най-ценните дървесни типове в Дондуковата градина са здрави и ще бъдат непокътнати при реконструкцията, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

, който оглавява общинското предприятие  " Градини и паркове ", заяви на присъстващите, че ще отрежат дърветата единствено след издадена заповед от районния кмет. Тъй като не е било в съгласие с него, той предложи да бъде определена външна компания, която да в профил дърветата.

В средата на парка има голям чинар, евентуално е древен. Той и всички останали чинари са в положително положение. Единственият проблем е, че кореновата система на тези дървета е излязла над земята. За да се опазят и скрият корените ще се приложи технология за реорганизация, при която теренът се повдига с 15-тина сантиметра, изясни Стаменов.

" Преди старта на реконструкцията на парка са направени две дендрологични експертизи, с цел да не се допусне корист при премахването на болните дървета. Гледките са стряскащи - здрави на външен тип, а изгнили от вътрешната страна. Има и доста изсъхнали туи " - сподели Стаменов. 

Присъстващите жители бяха обезпокоени, че изкореняването на дърветата и засаждането на нови фиданки ще трансформира градината в " голо поле ". 

Цялата среща и какво си споделиха присъстващите може да видите в нашето видео.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР