Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града на следващото

...
</TD
>Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града на следващото
Коментари Харесай

Духовни маршрути с два нови интересни маршрута из дебрите на пловдивската история, архитектура и изкуство

Издателство " Летера “ кани пловдивчани и посетители на града на идващото странствуване в света на историята, архитектурата, културата и изкуството на Пловдив, част от следващото издание на " Духовни направления в Пловдив 2024 “.

И през тази година " Духовните направления “ се организират на два стадия - през юни и през септември-октомври, когато всички искащи ще имат опция да се срещнат с нови и забавни тематики, поднесени по занимателен метод от най-хубавите водачи.

Юнските направления започнаха с две забавни пътешествия с водач-археологът Мая Мартинова-Кютова, отдадени на " Форумът на Филипопол “ и " Малката базилика и Източната врата на Филипопол “. Вторите два маршрута през юни, които предстоят на 15 юни и на 22 юни, са с лидер доктор Стефан Шивачев - историк, създател на изявления за историята на Пловдивския край, началник на интернационалните и национални планове.

На 15.06.2024 година , събота, в 10:30 ч. със събирателен пункт: площад " Съединение “ стартира маршрут " Пловдив по пътя към модерния свят “. По време на Освобождението през 1878 година Пловдив е ориенталски град с население от към 33 000 поданици.

Само за 70–80 години градът претърпява времето на своята рационализация и в средата на ХХ век към този момент е стохиляден град с прибавен градоустройствен проект, водоснабдяване, канализация, построена промишленост, издигнати нови архитектурни ансамбли в централната градска част. Маршрутът ще бъде илюстриран със основаната в постройката на Регионалния исторически музей на площад " Съединение “ едноименна галерия с богат образен материал и богати музейни сбирки.

Ще се подчертава на издигнатите през тези десетилетия здания, които и през днешния ден са значима част от архитектурното благосъстояние на Пловдив и на тази плеяда от създатели създателите като Люсиен Шевалас, проектант Йосиф Шнитер, десетките български архитекти, основателите на промишлеността Магърдич Томасян, Пантелей Генов, Христо Сяров, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер; на кметовете Христо Дюкмеджиев, Христо Г. Данов, доктор Иван Кесяков, Божидар Здравков.

На 22.06.2024 година, събота, в 10:30 ч. и събирателен пункт Седмият рид (в градинката зад Джумая Джамия) е началото на маршрут " Пловдивската възрожденска къща “. По време на Възраждането през ХІХ век на Трихълмието в Пловдив са основани същински архитектурни шедьоври, чийто жанр мнозина откриватели дефинират като български барок.

Те са дело на български майстори самоуци, които нямат академично обучение, само че чийто креативен талант основава къщите на Димитър Георгиади, Андрей Недкович, Степан Хиндлиян, Балабановата, Чомаковата и други Пловдивската симетрична къща стои в основата на цялостния архитектурно-строителен развой в българските земи през този интервал.

Маршрутът ще включва разглеждане на къщите на Христо Г. Данов, на Димитър Георгиади и Клианти, които илюстрират другите стадии на развиване на пловдивската възрожденска къща.

През септември и октомври 2024 година ще се проведат идващите направления по изобразително изкуство, литература и архитектура. Проектът " Духовни направления в Пловдив 2024 “ е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Входът е свободен!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР