Историческа реконструкция – спектакъл Илинденските камбани“ в Благоевград пресъздаде моменти

...
</TD
>Историческа реконструкция – спектакъл Илинденските камбани“ в Благоевград пресъздаде моменти
Коментари Харесай

Спектакълът Илинденските камбани в Благоевград пресъздаде моменти от Илинденско-Преображенското въстание 

Историческа реорганизация – театър " Илинденските камбани “ в Благоевград пресъздаде моменти от Илинденско-Преображенското въстание 120 години след експлоадирането му. Сред възрожденските здания на благоевградския квартал " Вароша “ през днешния ден отекнаха гърмежи, с цел да напомнят за събития, свързани с огромното въстанието на българското население в Македония и Одринска Тракия, предават от Българска телеграфна агенция. 

Възстановката бе проведена от благоевградската конструкция на ВМРО-БНД, община Благоевград, районния клон на Национално сдружение " Традиция “, Регионалния исторически музей в града и Сдружение " 14 пехотен македонски клон “. 

Историческата реорганизация – театър е метод да можем по достолепие да отдадем респект на събитията, които са се случили преди 120 години, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на музея в Благоевград доктор Кирил Алексиев. Живата картина на завладяването на Крушево и основаването на Крушевската република, пресъздадоха към тридесет мъже, влезнали в ролята на въстаници и представители на османската войска и башибозук. Спряхме се на този миг, защото е една емблематична страница от летописа на въстанието, сподели още доктор Алексиев. 

След възстановката, която събра десетки поданици на града във възрожденския квартал " Вароша “, пред деца, младежи и възрастни беше извършен открит урок и бяха показани оръжия от епохата, измежду които огнестрелни, боздугани и саби. 

Родолюбието е да уважаваш, да обичаш фамилията си, приятелите и страната, това е най-малкото, което можеш да направиш като патриотичен човек, сподели ръководителят на Национално придвижване " Традиция “ Огнян Маринов. Той описа и за възстановките на придвижването, което е основано през 1991 година, а в интервала 2003 – 2005 година стартират и да пресъздават паметни борби и моменти от българската история. 

Тържественото отбелязване на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание продължава в Благоевград и в идващите дни. На 1 август от 17:30 часа в залите на Регионалния исторически музей ще бъде представена втора част на експозицията " За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ “. Част от изложбата бе открита на 20 юли на централния площад в Благоевград, а експозицията, поместена в музея, ще покаже документи, фотоси и артефакти от епохата на въстанието. 

Също на 1 август от 21:00 часа в Благоевград ще тръгне факелно шествие със 120 факли, което ще премине през централната част на града. На 2 август в храма " Въведение Богородично “ ще бъде отслужена панихида в памет на починалите по време на въстанието, а от 10:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на разнообразни монументи в града. 

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август (20 юли остарял стил) и е въстание за избавление на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в рамките на Османската империя според Берлинския контракт.

Въстанието е проведено и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). На Солунския конгрес при започване на януари 1903 година се взема решение за повдигане на въоръжено въстание, а на Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО през април е решено въстанието в окръга да стартира на 20 юли (Илинден) същата година. На конгреса на Петрова равнища (28-30 юни 1903  г.) началото на бойните дейности в Одрински революционен окръг се дефинира за 6 август (Преображение Господне). Двете дати, които съответстват с църковните празници Илинден и Преображение, дават и името на въстанието.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР