Институтът по редки болести и Асоциация на студентите медици –

...
</TD
>Институтът по редки болести и Асоциация на студентите медици –
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва Международния ден на редките болести

Институтът по редки заболявания и Асоциация на студентите медици – Пловдив с поддръжката на Национален алианс на хора с редки заболявания и Община Пловдив проведоха фотоконкурс за всички студенти от Медицинските университети в страната с увлечение към снимка и интерес към редките заболявания.

Медицинската просвета е разкрила сред 5 000 и 8 000 обособени редки болести, които засягат сред 6% и 8% от популацията. Въпреки че дадена рядка болест нормално визира дребен брой хора, общият брой на пациентите с редки болести хора в Европейски Съюз е сред 27 млн. и 36 млн. души. Един от механизмите за подобряването на грижите към тези хора и техните фамилии е повишението на информираността и видимостта на тези болести в самата здравна система и измежду обществото като цяло. Настоящият конкурс се организира по случай на Международния ден на редките заболявания - 28 февруари - и има за цел точно да способства за по-доброто познаване и схващане на редките болести измежду студентите от Медицинските университети.

В събитието взеха присъединяване студенти от всички Медицински факултети в страната, българско и чуждоезиково образование. Постъпиха 69 авторски фотоси от медици, дентални лекари и рехабилитатори.

Жителите на град Пловдив ще имат опцията да покажат своята съпричастност към пациентите с редки заболявания като посетят фотоизложбата в интервала 20.02.2023-12.03.2023 година на площад Римски стадион.

На 28 февруари 2023 година от 12.00 ч. в Изложбена зала " 2019 “ - Градска художествена изложба ще се означи Международен ден на редките заболявания и ще бъдат наградени участниците във фотоконкурса. Ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника и Професионална гимназия по битова техника, ще пуснат в небето обичайните разноцветни балони, знак на хилядите редки диагнози по света.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР