Икони, създадени през последните пет века, събира обновената зала на

...
</TD
>Икони, създадени през последните пет века, събира обновената зала на
Коментари Харесай

Ценни странджански икони събира обновената зала на бургаската галерия

Икони, основани през последните пет века, събира обновената зала на Бургаската художествена изложба " Петко Задгорски ", съобщи кореспондент на " Фокус ". Ценните изображения, които идват от разнообразни обитаеми места по Южното Черноморие, са грижливо реставрирани и подредени на третия етаж на галерията. Освен ново осветяване и подова настилка, в залата са сложени и 10 нови експозиционни витрини по план на Министерството на културата. 

40 от всички над 100 икони бяха показани за първи път по време на откриването. Най-старата от тях датира от края на XVI век, изясни шефът Георги Динев.

" Всички те са откривани през годините на разнообразни места в Странджа и района на Бургас - Созопол, Царево, Ахтопол, Българово, Бръшлян, Кости, Българи, Граматиково, остров Света Анастасия и други. Освен от XVI, има икони от XVII, XVIII, XIX век. Преди години доста от църквите в Странджа бяха запустели, разградени и огромна част от иконите са били подложени на огромна експанзия. Спасени са от някогашните шефове, които са ги разкрили и след това почнали реставрацията им. Ние, като идващите, които поемаме управлението на галерията, продължаваме тази инциатива и желаеме да оставим нещо в допълнение ", уточни Георги Динев.

Той разказа странджанските икони като доста самобитни и притежаващи  особен примитив и жизнеспособност. " Вече няма школа, изявена по този метод. В огромната си част зографите са били самоуки, а епохата, от която идват иконите, си проличава по стилистиката им. При реставрацията на някои от тях бяха открити и надписи, които разказват годината на основаване, зографа и още елементи по изображенията ", добави шефът.

Ремонтните действия по обновената зала са почнали по самодейност на кмета Димитър Николов, който участва на откриването и освещаването. Там бяха и зам.-кметът Диана Саватева, и ръководителят на Общинския съвет Севдалина Турманова, а гостите бяха поздравени с песните на хористите от разбъркан хор " Родна ария ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР