Доц. инж. Йордан Георгиев от катедра Физиология, патофизиология, химия и

...
</TD
>Доц. инж. Йордан Георгиев от катедра Физиология, патофизиология, химия и
Коментари Харесай

Доц. Йордан Георгиев донесе наградата Питагор в Университет Проф. д-р Асен Златаров

Доц. инж. Йордан Георгиев от катедра " Физиология, патофизиология, химия и биохимия “ към Медицински факултет на Университет " Проф. доктор Асен Златаров “ беше отличен с премия " Питагор “ на МОН. Призът е за млад академик с принос в региона на естествените и инженерните науки за 2023 година

Наградата беше поделена с Диана Чолакова от СУ " Св. Климент Охридски “. Научните приноси на доцент Георгиев са свързани с намирането, хроматографското филтриране, проучването на структурата и имуномодулиращото деяние на полизахариди, изолирани от български лечебни растения, ядливи гъби и слабопроучени цианобактерии и антарктически дрожди. Приносите му са свързани и с химичното охарактеризиране и проучването на антиоксидантното деяние на естествени екстракти. Резултатите способстват за развиването на фитохимията, фармакогнозията, хранителната химия и биохимия, гликобиологията, приложната микробиология, биотехнологиите и диететиката.

Доц. Георгиев е съавтор в 35 научни изявления, множеството от които са индексирани в Web of Science/Scopus. Младият академик е взел участие в 18 научно-изследователски плана. Той е показал 32 отчета в страната и чужбина и е бил гост-лектор на конференции и образования по полизахариди по покана на Чешкото химическо сдружение в гр. Прага (2020 година, 2022 г.) и в Университет на Бурос (2022 г.) в Швеция.

Доц. Георгиев е бил номиниран от МОН за Голямата премия за млад академик " Питагор “ през 2020 година и в телевизионното предаване на БНТ1 " Любимците на България “, в категория Наука (2021 г.). Той е притежател на премията за млад академик " Проф. Марин Дринов “, в научно направление " Биомедицина и качество на живот “, през 2022 година Член е на Българското фитохимично съдружие и асоцииран член към Институт по органична химия с Център по фитохимия при Българска академия на науките.

Носителят на премията " Питагор “ е ученик на Професионалната гимназия по туризъм " Проф. доктор Асен Златаров “ в Бургас. Образователният му път минава през висши образователни заведения в Пловдив и Българска академия на науките.

От края на 2022 година е определен за доцент по биохимия в Медицински факултет към Университет " Проф. доктор Асен Златаров “ в гр. Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР