Доц. д-р Христо Паунов живее и работи в град Пловдив.

...
</TD
>Доц. д-р Христо Паунов живее и работи в град Пловдив.
Коментари Харесай

Доц. д-р Христо Паунов: Възможно е след изборите да има разместване

Доц. доктор Христо Паунов живее и работи в град Пловдив. Завършил е Образцова математическа гимназия " Акад. Кирил Попов ", след което " Право " в Юридическия факултет на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". През 1999 година, след конкурс, стартира работа в ЮФ на ПУ " Паисий Хилендарски ", където преподава и сега в катедра " Публичноправни науки ". Защитил е дисертационен труд в Института за страната и правото при Българската академия на науките и има добита научна степен " лекар по право ". Доцент е по конституционно право в Юридическия факултет на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

- Доц. Паунов, по какъв начин оценявате 48 Народно събрание? Смятате ли, че подреди вярно предпочитаните законопроекти, по които да работи? Какво не можаха да свършат депутатите?

- Не съм политически анализатор, само че като жител и специалист по Конституционно право бих споделил, че работата на 48-то Народно заседание е незадоволителна. В Народното събрание има постъпили над 200 законопроекта. Имам възприятието, че всички парламентарно показани партии и обединения имаха желанието да показват една висока законодателна интензивност без обаче да се преценяват с целите на дневния ред на обществото. Казано по различен метод – количеството е за сметка на качеството. Не съумяха да се свършат много значими неща за сметка на други, които можеха да бъдат отсрочени във времето.

- Този паритет в Народното събрание сред политическите сили не изигра ли неприятна смешка на партиите, от една страна, а от друга – да изкара на напред във времето президента?

- България е република с парламентарно ръководство – по този начин постановява сегашната ни Конституция. Парламентарното ръководство има две съществени присъщи черти. Първата е, че то е ръководство посредством полемика, в хода на която всички най-съществени и значими въпроси минават през обществения спор в Народното събрание. Втората присъща линия е, че то е отговорно ръководство, при което държавното управление носи политическата отговорност пред Народното събрание за метода, по който реализира вътрешната е външната политика на страната.

Парламентарното ръководство не е равнозначно на " ръководство на Народното събрание ", тъй като в действителност ръководи Министерския съвет, който е определен от Народното събрание и който остава на власт дотогава, до момента в който се употребява с неговата поддръжка и доверие. Тоест показаните в Народното събрание партии и обединения би трябвало да създадат всичко допустимо да образуват постоянно държавно управление, с цел да се извърши със 100-процентово наличие формата на държавно ръководство, наречена " парламентарната република ".

В 48-то Народно заседание виждахме една огромна анархия на болшинството в Народното събрание. Тя докара до некадърност да се излъчи постоянно държавно управление. Когато имаме сходна спешна обстановка и не може да се хомогенизира парламентарното болшинство, което да избере Министерски съвет, Конституцията дава опция на президента да образува служебно държавно управление. Тоест, президента извършва своите конституционни функционалности и излиза на напред във времето в сходен тип спешни политически обстановки.

- Една политическа групировка от близкото минало (НДСВ) излезе от реанимация, нагледно казано, като разгласи, че се включва политическия живот на страната. Как ще коментирате връщането й?

- В конституцията на Република България ясно е прокламиран правилото на политическия плурализъм. Този принцип обезпечава легалното битие на разнообразни политически партии и опцията за свободно пропагандиране на разнородни хрумвания, възгледи, концепции, платформи и стратегии за ръководството на страната. Завръщането на една или друга партия на политическата сцена може да бъде по разнообразни аргументи. За всеки има място под слънцето. На идните парламентарни избори забележим кои са партиите и обединенията, които ще се състезават за вота на гласоподавателите, а това е сериозен знак за проявения интерес към ръководството на страната.

- Моля за коментар на дейните политически сили?  Най-монолитна и постоянна наподобява Движение за права и свободи. ГЕРБ също, макар отлива на гласоподаватели. Ситуацията при останалите партии е забавна: Българска социалистическа партия има вътрешнопартийни проблеми, появи се ново необятно ляво обединяване. Има Такъв Народ от първа политическа мощ, остана отвън Народното събрание. 

Има Такъв Народ ще съумеят ли да се преборят за " националната обич “? Каква, съгласно вас, ще бъде ориста на Политическа партия и Демократична България? Твърди се, че " Български напредък “ няма да получи задоволително поддръжка и ще останат отвън 49 Народно събрание? 

- Възможно е след идните избори да има разбъркване на политическото посланичество в Народното събрание. Дали обаче ще има прекомерно огромни изненади, аз персонално не мога да предвиждам. При ниска изборна интензивност, каквато вероятно се чака, изненадите едва ли ще са огромни. При висока изборна интензивност, която е желателна и мощно желана персонално от мен, е допустимо в Народното събрание да влязат и нови " политически играчи ".

- Очаквате ли да се появи нов " избавител ", " избавител ", на който гласуващите българи да дадат заем на доверие?

- " Новият избавител " или " новият избавител ", както го наричате, е фигура, която е заредена с упованията на хората за нещо друго и позитивно в обществено-политически проект. Появата на сходен индивид не е causa perduta, само че това е много мъчно в сегашната обстановка. Обществото би трябвало да е доста сензитивно към сходни фигури – и от позиция на доверието, което ще им гласоподава, и от позиция на последващата реализация на думите в каузи.

- Какви са прогнозите ви за 49 Народно събрание? Възможно ли е да изкара едвам няколко месеца и наесен, дружно с локалните избори, да има още едни предварителни парламентарни?

- Прогнози не бих правил. Всичко зависи от народните представители, които ще изберем в 49-то Народно заседание. Искрено се надявам това да са хора, които са експерти, образовани и интелигентни персони, мислещи в вероятност и с визия за ръководството. Нека бъдещите ни депутати не не помнят, че съставляват целия народ в Народното събрание, а освен своите гласоподаватели. Ако се водят от обществения интерес и извършват публичните си функционалности по един верен метод, водейки се от своята съвест, разбиране и морал и стъпвайки на конституцията и законите на страната, ще могат да изпълнят до дъно мандата на Народното събрание. В противоположен случай, при фрагментиране на ползите в Народното събрание и в случай че всеки " дърпа чергата " към себе си, ще сме изправени пред следващата политическа рецесия, която може да докара още веднъж до избори наесен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР