До средата на тази година България и Румъния би трябвало

...
</TD
>До средата на тази година България и Румъния би трябвало
Коментари Харесай

До 2026 година ще бъдат ясни параметрите около проекта за втория Дунав Мост

До средата на тази година България и Румъния би трябвало да подпишат съглашение с Европейската изпълнителна организация за климат, инфраструктура и околна среда за даване на финансиране за предпроектно изследване за нов мост над река Дунав при Русе – Гюргево. Това разгласи регионалният шеф Данаил Ковачев в ефира на Българска национална телевизия.

До 2026 година би трябвало да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на плана за новото оборудване. Предвижда се мостът да бъде смесен – пътен и железопътен, като общата му дължина би трябвало да е към 2 км. Проектът обгръща и създаване на свързващата инфраструктура в сектор от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се сега автомагистралата сред Русе и Велико Търново. По думите на Ковачев нещата към този момент се случват действително и това изследване дава ясни вероятности пред града, района и страната, тъй като на процедура то е началото на построяването на втори мост тук. Припомняме, че България и Румъния подадоха през септември 2023 година взаимното предложение за финансиране по Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното изследване, ще се вземе решение за местоположението и метода на финансиране на инфраструктурното оборудване.

Първият мост над Дунав сред България и Румъния е издигнат преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 г./при Видин/. От тогава до през днешния ден трафикът сред двете страни се е нараснал десетократно. С оглед бъдещото възобновяване на Украйна се чака потокът от товари по направлението " север – юг “ да нарасне още повече, което прави планът стратегически значим за целия район. По последни данни през 2023 година се регистрира растеж с близо ¼ на миналите коли през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост “ при Русе по отношение на 2022 година Ежедневно през оборудването в едната посока минават по към 5000 автомобила, като над 1000 са тежкотоварните. Само за миналото денонощие в страната са влезнали 1118 камиона, а излезлите тирове от България са 1114.

" Правителството има волята и не дава просто празни обещания, както постоянно е било до момента, а в противен случай подхваща дейности и прави нужното област Русе да се развива, а не да тъне в давност, както е било десетки години “, споделя регионалният шеф. Според него с цел да се усилят вложенията в района, е извънредно належащо основаването на съответна инфраструктура, такава за каквото се работи интензивно през последните месеци. Като образец той даде първата копка на автомагистралата " Русе – Велико Търново “ при започване на декември предходната година. Ковачев изясни, че сега е доста значимо да се работи интензивно по подготвителните действия, измежду които е основаването на бетонен възел, който да е в помощ при построяването на най-трудните уреди.

Колкото до сегашния непълен ремонт на Дунав мост регионалният шеф бе безапелационен, че подобен е належащ, защото от българска страна сме закъснели с провеждането на главен ремонт. По негови думи се прави всичко допустимо да се избегнат тапи и да се облекчи прекосяването, само че рехабилитационните действия са извънредно наложителни. Предстои оборудването да бъде изцяло ремонтирано, само че по кое време тъкмо ще стартират дейностите към момента не е ясно. Очакванията са ремонтът да продължи да към 2 години, като той ще включва цялостна замяна на асфалтовата настилка, бетонните панели, хидроизолацията, а също и създаване на нови защитни огради, маркировка и други " Много хора се тормозят, че придвижването ще бъде мощно затруднено, само че Ви убеждавам, че съм провел голям брой срещи с представители на всички способени институции от Русе и Гюргево, с цел да подпомогнем организацията и да сведем до най-малко дискомфорта за пътуващите. Няма по какъв начин да не бъде осъществен този ремонт, той е извънредно належащ “, разяснява Ковачев.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР