Днес на първа официална визита в Пловдив пристига новият посланик

...
</TD
>Днес на първа официална визита в Пловдив пристига новият посланик
Коментари Харесай

Връчват държавно френско отличие на церемония в МУ Пловдив

Днес на първа публична аудиенция в Пловдив идва новият дипломат на Република Франция у нас – Негово Превъзходителство господин Жоел Мейер. Той ще бъде придружаван от господин Пиер Колио, Съветник по съдействието и културни действия и Директор на Френския институт в България и други публични лица от Френското посолство.

Поводът за формалното посещаване е тържествена гала по връчване на френското държавно отличие " Орден на Академичните палми “, което се присъжда с декрет на френския президент Еманюел Макрон.

Домакин на тържествената гала е Медицински университет – Пловдив, в който френският език се учи още от основаването на Медицинския факултет през 1945 година Академичното управление приема с горделивост и наслаждение да бъде хазаин на събитието и смята това като справедливо самопризнание за продължение на традициите и положителното съдействие с Университетската организация на франкофонията AUF и с Алианс Франсез.

Посланикът на Франция Н. Пр. господин Жоел Мейер ще връчи държавното отличие " Орден на Академичните палми “, степен " офицер “, на госпожа Теофана Брадинска-Ангелова – шеф на Алианс Франсез и член на Съвета на настоятелите при МУ-Пловдив. Орденът се присъжда на госпожа Брадинска за нейните заслуги и важен принос за разпространение на френския език и просвета.

" Орденът на Академичните палми “ е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 година, което води началото си от почетен знак, основан с указ на Наполеон от 1808 година Първоначално с него се награждават единствено академични преподаватели и чиновници. По-късно с ордена се награждават и персони с други специалности, които имат заслуги към просветителната система, културата и френския език. Орденът е трети по сан във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния медал за заслуги. Отличието има три степени: рицар, офицер, командор.

По време на визитата си в Пловдив френският дипломат Н. Пр. господин Жоел Мейер ще организира протоколни срещи с Областния шеф на област Пловдив господин Ангел Стоев и с кмета на града господин Здравко Димитров.

Тържествената гала по връчване на Ордена ще се състои на 10 април 2023 година от 13:00 часа в VI-та публика на Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив, бул. " Васил Априлов " №15А.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР