Днес, 23 юли 2024 г., Районна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение спрямо

...
</TD
>Днес, 23 юли 2024 г., Районна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение спрямо
Коментари Харесай

Лакоми и нагли! Още трима общопрактикуващи лекари от Пловдив станаха клиенти на прокуратурата

Днес, 23 юли 2024 година, Районна прокуратура-Пловдив повдигна обвиняване по отношение на трима общопрактикуващи лекари – В.Н., А.Д и И.Д., по досъдебно произвеждане за осъществена документна машинация при приемане на парични средства от бюджета на НЗОК.

На 10 юли 2024 година по същото дело като обвинени за документна машинация, осъществена за непозволено приемане на парични средства от НЗОК, бяха привлечени други двама лекари - Найден Пъджев, шеф на Медицински център за физиотерапия в Пловдив, и Веселин Станчев, общопрактикуващ доктор.  Спрямо тях е взета от съда мярка за неотклонение " задържане под стража “. В резултат на събрани нови доказателства е открито, че при осъществяване на действието привлечените като обвинени през днешния ден В.Н. и А.Д. са работили в съучастничество и като помагачи на Пъджев.  

Спрямо В.Н. и А.Д. е повдигнато обвиняване за това, че за времето от 01.01.2023  година до 30.05.2024  година, като помагачи, в съучастничество с Пъджев, в Пловдив, в изискванията на продължавано закононарушение, посредством потребление на дипломиран електронен автограф, спомогнали да бъдат показани пред Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ публични електронни документи с погрешно наличие – 157 броя електронни доклада до РЗОК, гр. Пловдив, за извършени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които не са били осъществени.

По този метод Пъджев е получил от бюджета на НЗОК сума в общ размер на над 80 000 лв., представляващи пари, изплатени от РЗОК, гр. Пловдив, за прегледи и посоки за извършени процедури по физиотерапия в медицинския център, които не са били осъществени.

Спрямо В.Н. и И.Д. е повдигнато обвиняване за това, че на 20.07.2024 година и на 21.07. 2024 година са подбуждали към лъжесвидетелстване, като са желали от очевидци умишлено да потвърдят пред проверяващ служител на реда лъжа, а точно - че са употребили медицински услуги и са посещавали център по физиотерапия, без това да се е случвало. В.Н. е направил това по отношение на двама очевидци, а И.Д. е направила това по отношение на един очевидец.

До момента по досъдебното произвеждане е открито е, че за интервала от 1 януари 2023 година до 30 май 2024 година общо над 150 пациенти са били преглеждани фиктивно и са им били осъществявани фиктивно процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център, чийто шеф е бил Пъджев.   

Схемата за документната машинация е разкрита от проверяващ екип от служители на реда от отдел " Икономическа полиция “ при ОД на МВР-Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Двамата обвинени А.Д. и В.Н. са арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. След разбор на събраните доказателства ще се направи преценка за внасяне на искане в съда за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража “. Спрямо обвинената И.Д. е взета мярка за неотклонение " подписка “.

Действията по следствието не престават, като са призовани за  разпит още голям брой очевидци.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР