Днес, 23 февруари 2024 г., се състоя среща между ректора

...
</TD
>Днес, 23 февруари 2024 г., се състоя среща между ректора
Коментари Харесай

Ректорът на РУ се срещна с председателя на район Тараклия

Днес, 23 февруари 2024 година, се състоя среща сред ректора на Русенския университет проф. доктор инж. Пламен Кангалов и Лазар Дерменжи, ръководител на регион Тараклия, Република Молдова. В диалога взе участие и проф. доктор Юлиана Попова.

Основна тематика на срещата беше стартиралата процедура за присъединение на Тараклийския университет като филиал към Русенския университет и вероятностите за бъдещето му. Република България и Република Молдова реализираха съглашение Тараклийският държавен университет " Григорий Цамблак “ да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев “, като се приготвят документи.

Преговорният развой по трансформирането продължава интензивно, като всичко, което зависи от Русенския университет, е направено. Имаме предпочитание да дадем опция на младежите от Тараклийския регион да се образоват, акцентира проф. Кангалов.

Ректорът на Русенския университет удостовери готовността за акта на присъединение, като уточни, че русенското висше учебно заведение ще предложи 3 специалности за образование на нашите сънародници от Тараклийски и Болградски регион. Те са: Бизнес мениджмънт, Земеделска и транспортна техника и Компютърни науки. Изборът на тези стратегии е напълно съгласуван с потребностите от експерти в местата, населявани от повече от 40000 наши сънародници. Изпратена е поръчка за приема, като следва да се утвърди в Министерски съвет.

Участниците в срещата показаха вяра преговорният развой в най-скоро време да бъде финализиран и държавните управления на България и Молдова публично да подпишат съглашението за присъединение на Тараклийския държавен университет към структурата на Русенски университет " Ангел Кънчев “.

Русенският университет поддържа развиването на Тараклийския държавен университет още от интервала на неговото основаване през 2004., като обезпечава методическа помощ и осведомителни запаси. През 2016 година Академичният съвет на университета взе решение за присъединение на ТДУ като филиал в структурата на русенското висше учебно заведение и утвърждава годишни проекти за взаимна работа. Ангажираността на университета със съхраняването на българските общности в Молдова и Украйна намира отражение в Политиката за развиване на Русенския университет, както и в особено създадената стратегия за работа с българските общности в чужбина.

Университетът поддържа дейна връзка с управлението на Тараклийския регион в Молдова и се включва в голям брой начинания на нашите сънародници - фолклорни фестивали, изложби на аграрни производители, олимпиади по български език и други.

Ежегодно в Русенския университет се организират лингвистични практики и квалификационни курсове за възпитаници, студенти и преподаватели от Тараклийски и други региони в Молдова по Постановление на Министерски съвет 103/1993, като през такива образования са минали повече от 300 наши сънародници. От 2022 година университетът реализира и дълготрайна подвижност на студенти от ТДУ по стратегия Еразъм+. През последните няколко години Русенският университет взе участие със свои представители в работни групи на Министерството на образованието и науката, чиято активност е обвързвана със статута на ТДУ и с напъните на българската страна за запазване на духовното средище на българите в Молдова и Украйна.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР