Днес, 15 март, се навършват 150 години от рождението на

...
</TD
>Днес, 15 март, се навършват 150 години от рождението на
Коментари Харесай

Днес си спомняме за големия капелмайстор на Бургас – 150 години от рождението на Георги Шагунов

Днес, 15 март, се навършват 150 години от рождението на огромния капелмайстор на 24-и Черноморски пехотен полк Георги Шагунов. Името му се свързва с развиването на българската маршова ария и музикалния живот на Бургас и страната. Композитор, музикален възпитател, един от първите български капелмайстори и водещ музикален деятели с изключителни заслуги за музикалния прогрес на България, Шагунов е и почетен жител на Бургас.

За 50 години креативна активност композиторът написа близо 2 000 творби, измежду които и Химн на Независимостта на България, оставяйки дълбоки следи в музикалната история на страната. За това и формалното честване на годишнината му ще бъде маркирана на 22 септември, когато бургазлии ще празнуват и 115 години от Независимостта на България. Тогава ще бъдат празнувани и 130 години от основаването на 24-и Черноморски пехотен полк, 150 години от рождението и 75 години от гибелта на капелмайстор Георги Шагунов. Специална изненада ще бъде готова от духовия оркестър на Бургас. Талантливите музиканти ще показват онлайн някои от най-тържествените творби на Шагунов, върху които работят сега.

Георги Петров Шагунов е роден на 15 (28 по остарял стил) март 1873 година в Пловдив. Завършва Френския католически лицей " Св. Августин " (приемник на първото българско католическо учебно заведение " Свети Андрей " ) в родния си град.

На 16 години Георги Шагунов отпътува за Франция, където по гледище на родителите си е трябвало да приключи Лицея " Сен Жан " и по-късно да следва медицина. Той обаче се насочва към музиката. Завършва лицея и записва Лионската държавна консерватория. От 1889 година, в продължение на шест години, учи валдхорна и корнет като солови принадлежности при професорите Жорен и Брив, а също и доктрина на музиката и дирижиране. Негов преподавател е проф. Луиджини. Преди още да приключи диригентския курс при проф. Еме Гро, е назначен за помощник- капелмайстор на Лионския градски духов оркестър при петия арондисман на Лион. Същевременно е учител в учебното заведение на кармите в същия град. Доброто обучение дава положителни резултати.

През 1895 година се завръща в България и облича мундира на боен капелмайстор.

От 24 януари 1897 година до пенсионирането си на 5 ноември 1930 година е в Бургаския гарнизон - капелмайстор на духовата музика в 24-и Черноморски пехотен полк. Само за една година - през 1906-1907 година, е изместен в Неврокоп. В Балканската война взе участие като капелмайстор на 30-и Шейновски полк. След войната, заради разпускане на 24-и пехотен полк, две години учителства в Бургаската мъжка гимназия (20 ноември 1919 година - 13 юни 1922 г.) и Бургаското музикално учебно заведение. Когато още веднъж се образуват военните музики, е назначен за капелмайстор на 39-а Солунска тайфа при 24-и Черноморски пехотен полк. За отлична работа е награден с ордени и медали - Орден за заслуга на военна лента; медал " Св. Александър " с мечове от горната страна -V-а степен (кавалерски); Кръст на независимост-та; Народен орган за гражданска заслуга; Медал за изкуство и просвета, както и с два възпоменателни медала от войните. Шагунов е награден с ордена “Св. равно- апостоли Кирил и Методий ". Той е основан във връзка оповестената на 22 септември 1908 година самостоятелност на България. По статут броят на живите българи, наградени с него, не трябва да надвишава 15.

Георги Шагунов е член на Съюза на професионалните музиканти в България. Колегите му са запазили мемоари, в които го разказват като един от най-силните корнетисти-флигорнисти в България, занаятчия на тройното и двойно стакато, което музикантите назовават “фалшив език ". Част от партитурите на негови музикални творби са разполагаем в Окръжен държавен архив-Бургас. От тях се вижда, че той е откликвал като композитор на всички значими публични събития - Илинденско-Преображенското въстание, оповестяването на Независимостта на България, Балканската война, Сталинградската борба, Дравската епопея.

Шагунов развива и дейна гражданска активност. Почетен член е на Бургаския национален хор " Черноморец " ; почетен ръководител на Ловно сдружение, Дружество " Юнак " и Въздържателно сдружение.

Георги Шагунов умира на 10 ноември 1948 година в Бургас на 75-годишна възраст.

Община Бургас го афишира посмъртно за Почетен жител.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР