Днес, 11.04.2024 г., в читалнята на университетската библиотека се проведе

...
</TD
>Днес, 11.04.2024 г., в читалнята на университетската библиотека се проведе
Коментари Харесай

Студенти от Русенския университет проведоха семинар за кариерното развитие и качество на живот

Днес, 11.04.2024 година, в читалнята на университетската библиотека се организира семинар на тематика " Равни благоприятни условия пред учените и експертите за кариерно развиване и качество на живот “ по методиката " Световно кафене “. Събитието е част от дейностите по план ATHENA, финансиран от Европейската комисия по програмата за научни проучвания HORIZON 2020, и по който Русенският университет е университетският сътрудник от България, оповестиха от висшето образователно заведение.

Поканени бяха 25 участници, сред които ръководители и представители на бизнес организации от сферата на производството, търговията, преработката на първични материали, консултантски услуги, като и на Община Русе, публични и просветителни институции, Българска академия на науките, а също и на  неправителствения бранш посредством Ротари клуб – Русе.

Приветствие към участниците с благопожелание за ползотворна работа насочи ръководителят на Общото заседание акад. Христо Белоев – почетен ректор на университета. Като част от домакините приветствам всички с " Добре пристигнали “. Събитието е част от план, в който университетът взе участие дружно с задгранични сътрудници, като за България сме единствените, които започнаха и работят по тази значима тематика, обвързвана с равнопоставеност на половете. Проектът е с небосвод до 2025  и съм уверен, че с днешната работа ще очертаем някои направления за бъдещо развиване, сподели акад. Белоев и пожела триумф на новаторското събитие.

Гостите с професионален и управнически опит, дружно със студенти от специалностите " Бизнес мениджмънт “ и " Социални действия “, образуваха пет екипа за разбор и формулиране на решения по въпросите, свързани с: достъп до благоприятни условия за кариерно развиване, заемане на професионални длъжности и икономическа независимост; установяване на хонорари, в допълнение материално стимулиране и стипендии; стимулиране на присъединяване при вземането на управнически решения; създаване на хармонична работна среда; превъзмогване на стандарти в разнообразни сфери на публичния живот.

От своя страна, ръководителят на българския екип по плана, проф. дн Диана Антонова, показа опита, положителните практики и към този момент реализирани резултати по план ATHENA на Русенския университет от 2022 година насам, както и планувани за актуалната 2024 година и идната 2025 година нови начинания.

Избраният формат на събитието, " Световно кафене “ не е инцидентен - той е потребен и забавен с това, че разрешава споделена работа в екип за формулиране на новаторски хрумвания, само че надгражда други познати способи за мозъчна офанзива (т. нар. брейнсторминг) посредством прибавяне на поетапна ротация на екипите по разискваните проблеми, с цел да се реализира по-високо качество на предлаганите хрумвания за решения. Екипът на катедра " Мениджмънт и обществени действия “, уредник на събитието и координиращ дейностите по план ATHENA, ползва този метод от близо десетилетие за стимулиране на връзките университет – бизнес, за подкрепяне на професионалното развиване на своите студенти, както и за използване на концепцията на Европейската комисия HEInnovate за образуване на предприемачески университети със мощна приложна и научноизследователска активност.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР