Честно казано аз не съм голям привърженик на машинното гласуване

...
</TD
>Честно казано аз не съм голям привърженик на машинното гласуване
Коментари Харесай

Вижте какви са възможните проблеми, които могат да възникнат при гласуването с машини на изборите 2 в 1

Честно казано аз не съм огромен последовател на машинното гласоподаване в този му тип. Иначе съм голям последовател на новите технологии и на това да може да упражняваме гласа си посредством тях. Това, което персонално мен ме смущава е, че ще има две обособени бюлетини, по този начин, както беше и на локалните избори, поради двата типа избор. Това сподели пред Blagoevgrad24.bg  юрист Мартин Бусаров, ръководител на Районна изборна комисия – Благоевград с богат опит в организацията и провеждането на избори.

По думите му в локалните избори, за разлика от тези, които предстоят, в случай че гласоподавател притежаваше изборно право, той можеше да гласоподава в съответния вид локален избор и е бил допускан до гласоподаване, както за кмет на община, по този начин и за общински съветници.

" Особено тук е, че в случай че гласоподавател няма право да гласоподава в изборите за Европейски парламент, само че може да гласоподава в изборите за народен парламент, поражда въпросът по какъв начин ще бъде следен да не упражни вота си, когато му се пресъздава и бюлетината за европейски парламент. Реално машината ще съдържа опция за гласоподаване и в двата типа избор “, сподели още той.

Адвокат Бусаров разяснява, че има въпроси, които изникват, ще има и проблеми.

" Надявам се обаче, че чисто техническите проблеми с устройствата за машинно гласоподаване да са сведени до най-малко и да нямаме развалени машини. А самият програмен продукт, и самият код, който в действителност съставлява логаритъма за осъществяване на това гласоподаване, уповавам се да бъде заверен по съответния законов ред и правилно да даде опция за упражняването на глас през машината. Каквото зависи от РИК, ще бъде направено “, акцентира той.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР