Бургаският апелативен съд потвърди решение за допускане на екстрадиция и

...
</TD
>Бургаският апелативен съд потвърди решение за допускане на екстрадиция и
Коментари Харесай

Екстрадират украинка в Танзания за незаконна търговия с костенурки

Бургаският апелативен съд удостовери решение за допускане на екстрадиция и предаване на Олга К. – украинска гражданка на управляващите в Обединена Република Танзания.

Танзанийските правосъдни управляващи търсят украинската гражданка за осъществяване на наказателно гонене против нея по обвиняване в осъществяването на действие, изразяващо се в нелегално владение на държавен трофей – 116 бр. живи костенурки, които желаното лице изнесло от територията на Танзания в Кралство Тайланд. За това закононарушение, танзанийското законодателство планува наказване " отнемане от независимост “ от 20 до 30 години.

На 04.07.2022г. при идването си на летището в Банкок, Кралство Тайланд, Олга К. е била претърсена и у нея са открити въпросните 116 живи костенурки, които тя пренесла от танзанийска на тайландска територия без нужното позволение по Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове (CIYES). Олга К. била задържана, а след това била освободена от тайландски съд под гаранция, която не спазила и напуснала територията на кралството.

Във връзка със случая в Обединена Република Танзания било извършено авансово следствие от способените полицейски служби, което открило, че тя е измежду членовете на незаконен профсъюз, занимаващ се с противозаконна търговия с диви животни в Танзания и други страни от Източна Африка. Идентифицирани и задържани били други осем членове на синдиката, които улеснили събирането и пакетирането на костенурките, пренесени след това от желаното лице през границите на страната.

Молбата за екстрадиция по форма и наличие подхожда на условията на българския закон. Не се откриват учредения за недопускане на екстрадицията – желаното лице не е български гражданин; сред България и Танзания не е налице интернационален контракт, предусещащ предаване на лични жители на другата договаряща страна; на Олга К. не е предоставено леговище у нас; не се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия на Р България. Налице е изискваната двойна наказуемост на действието.

Престъплението, за което се желае предаването й, не е политическо, а е престъпно закононарушение от стопански темперамент. Липсват каквито и да е учредения да се смята, че екстрадицията се желае за гонене или наказване на лицето на учредения, като раса, вяра, поданство, етническа принадлежност, пол, гражданско положение или политически убеждения, и надлежно не съществува риск ситуацията на желаното лице да бъде усложнено заради някое от тези учредения.

В молбата за екстрадиция е посочено, че на желаното лице се подсигурява обективен правосъден развой и към него ще бъде проявено заслужено и независимо отношение от танзанийската страна.

Предоставени са и експлицитни гаранции, че при възможното предаване на танзанийските правосъдни управляващи, всички права, законни ползи и благоприятни условия на желаното лице, планувани в Правилата на Организация на обединените нации по отношение на минималните стандарти за отнасяне към лишените от независимост, и правата, обезпечени в Африканската харта за правата на индивида и народите, ще бъдат зачетени и спазвани, както и че Олга К. няма да бъде подложена на принуждение, мъчение или на грубо, нечовешко и унизително отношение.

" Не се твърди и липсват доказателства, че Обединена Република Танзания не разрешава наблюдаване, събиране на информация и надзор за съблюдаване на упоменатите интернационалните актове, или на постановените досега решения на Африканския съд по правата на индивида и народите, (за разлика от Руската Федерация, да вземем за пример, за която неведнъж е установявано от Европейски съд по правата на човека, Комитета на Министрите и Комисаря по човешките права на Съвета на Европа, че не извършва поетите задължения, не съблюдава дадените гаранции и не разрешава външен надзор за съблюдаване правата на индивида на своя територия) “, показват в решението си апелативните съдии.

Въззивният правосъден състав одобри, че са налице всички законови предпоставки, и отсъстват спънки за допускане на желаната от екстрадиция на украинската гражданка Олга К. на танзанийските правосъдни управляващи за осъществяване на наказателно гонене против нея по обвиняване в осъществяването на закононарушение.

Втората инстанция удостовери и взетата мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на Олга К. до предаването й на способените танзанийски управляващи.

Решението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР