Будителите - честваме техните дело и памет на 1 ноември.

...
</TD
>Будителите - честваме техните дело и памет на 1 ноември.
Коментари Харесай

За децата ни и празника на народните будители

Будителите - честваме техните дело и памет на 1 ноември. И напълно ясно е, че единствено този един ден в годината е неуместно непълен. Пазителите на националните полезности – просветители, книжовници, борци за избавление, всяка минута са ни потребни. За да не забравяме националните идеали, с цел да пазим чисто сърцето на България, с цел да са будни духа и съзнанието ни през днешния ден. Имаме техния образец, би трябвало единствено да ги следваме.

В Частна монтесори детска градина " Вълшебство “ – Пловдив преподавателите имат своя задача: от ранна възраст да срещат децата с живота и концепциите на героите на отечеството ни. Да знаят що е родолюбие, блян към просвещение, блян, добротворчество, великодушие. Да порастват хора, обичащи своя жанр и татковина, познаващи и пазещи традициите и полезностите на народа си.

Това е ежедневна работа с децата. Разкази за героите, за исторически събития, митове, национални предания.... И тогава 1 ноември се трансформира в стествена кулминационна точка на концепцията да отдадем респект пред живота и делото на будителите ни.

И тази година децата от Частна монтесори детска градина " Вълшебство “ имаха своя специфична стратегия със събития за празника:

На 20 октомври участваха на зрелище от серията Уроци по родолюбие, отдадено на св. Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, доктор Петър Берон, Васил Априлов и Иван Вазов.

На 30 октомври в Детски отдел при НБ " Иван Вазов “ се състоя презентация за делото на Левски, Ботев, Вазов, Паисий, Софроний, Петър Берон. Имаше и забавни игри с въпроси към децата, в които те демонстрираха своите познания за националните будители.

Малките вълшебници работиха и по специфичен план. На фона на българското знаме поставяха портретите на будителите до книгите, които те са написали. Така демонстрираха, че имат отлични познания за живота и делото им.

Естествено посетителите рецитираха стихове и пяха песни за празника.

Всъщност децата от Частна монтесори детска градина " Вълшебство “ са едни от най-редовните читатели на Детския отдел при Народната библиотека в Пловдив. Няма да е прекомерно, в случай че прибавим и най-ентусиазираните!

Детски екстаз и познание. Това бяха опорните точки на празника. Сигурен белег, че основаното от будителите ни ще живее и в бъдещето.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР