Близо 100 са вече делата за домашно насилие в русенския

...
</TD
>Близо 100 са вече делата за домашно насилие в русенския
Коментари Харесай

Близо 100 са делата за домашно насилие в русенския съд, проведоха форум за превенция

Близо 100 са към този момент делата за домашно принуждение в русенския областен съд, а специалисти от регионалната администрация участваха в народен конгрес по тематиката, оповестиха от ОА-Русе . Ранното различаване, поддръжката и предварителната защита на домашното принуждение бяха измежду главните тематики на народен конгрес, в който участваха и специалисти от Областна администрация – Русе.

По време на двудневното събитие, което се организира във Велико Търново, бяха показани най-съвременните европейски методики за различаване на домашното принуждение и предприемане на навременни ограничения за съответно противопоставяне. Форумът се осъществя в границите на план " Подкрепа за жертвите на домашно принуждение посредством стратегия за повишение на потенциала и осведомеността измежду експертите по човешки запаси " и е ориентиран най-вече към създаване и използване на обучителна стратегия за повишение информираността и опциите за деяние по тематиката за домашно принуждение.

Специфичната целева група на плана са специалистите, изпълняващи функционалности на човешки запаси в държавната администрация. След свързаната с Ковид-19 изолираност стана ясно, че основаните на равнопоставеност подходи за поддръжка и ориентиране на жертви на домашно принуждение би трябвало да се употребяват в областта на работното място, тъй като това е единственото пространство, посредством което жертвите, живеещи в изолираност със своите насилници, могат да бъдат достигнати.

В осъществяване на дейностите по плана са създадени стратегии за образование измежду специалистите по човешки запаси, както и методически материали и наръчници, които да спомагат за положителното схващане на материята и да служат като помощни средства при диалози и следващи образования вътре в администрациите по тематиката за домашното принуждение.

Институтът по обществена администрация е сътрудник в плана, който се извършва взаимно с Центъра за проучване на демокрацията и Асоциация " Деметра ".

Проектът е с дълготрайност от две години /2022-2024 г./ и се финансира по стратегия " Граждани, Равенство, Права и Ценности " на Европейската комисия.

По последни данни по реда на Закона за отбрана от домашно принуждение в Районен съд – Русе от началото на тази година до момента са формирани 98 каузи. Над половината от тях са по молба на дами.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР