Благоевградският драматичен театъра Никола Вапцаров“ ще се включи в националния

...
</TD
>Благоевградският драматичен театъра Никола Вапцаров“ ще се включи в националния
Коментари Харесай

Благоевградският драматичен театър се включва в националния протест Народ без култура е народ бе бъдеще в София

Благоевградският трагичен театъра " Никола Вапцаров “ ще се включи в националния митинг " Народ без просвета е народ без бъдеще “, който ще се организира на 6 декември от 12.00 часа пред Министерството на културата в София. Това сподели за " Фокус “ актрисата и представител на Съюза на българските актьори в Благоевград Жанет Керанова.

Организатори на митинга са Съюзът на артистите, Съюзът на музикалните и танцови дейци, синдикатите Подкрепа и КНСБ.

Керанова изясни, че доскоро повече от месец с нея се свързал един от уредниците на митинга – Ивайло Ненов от Русе. Тогава той я попитал дали и до по кое време хората в сектора ще търпят неуважителното отношение към културата и би ли подкрепила митинг.

" Веднага му споделих, че се причисляваме, дори с две ръце. То е освен унизително, само че и е анти българско да се държиш по този метод с културата – единственото нещо, което ни прави българи. Един сътрудник беше написал, че силата на съпричастието е в това да бъдем един народ, да бъдем народ, който се опира върху някакви обичайни маркери, които назоваваме просвета. Без просвета народа е като стадо. Един народ, който няма просвета няма и бъдеще “, разяснява тя.

Жанет Керанова изясни, че от доста време Благоевград се бори за по-достойни хонорари за хората, работещи в областта на театралните изкуства.

" Протестът ни не е единствено за по-високи хонорари, той е поради самото отношение и неглижирането на културата. Ние сме сложени в унизителна позиция. Не е обикновено да не можеш да направиш едно зрелище, не е обикновено да не можеш да идеш да разгледаш галерия в музея, тъй като няма пари за отопление или за изработката на зала “, уточни тя.

Актрисата прибави, че на следващия ден всички ще бъдат в София, с цел да си кажат настояванията – " пък каквото сабя покаже “.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР