Агенцията за държавна финансова инспекция отново е глобила заместник-кмета по

...
</TD
>Агенцията за държавна финансова инспекция отново е глобила заместник-кмета по
Коментари Харесай

Заместник-кметът Пламен Райчев отново е глобен от АДФИ

Агенцията за държавна финансова ревизия още веднъж е глобила заместник-кмета по строителство и вложения, разбра  Plovdiv24.bg.  В е поместена информация за направените инспекции за интервала 1 април – 30 юни 2023 година

Финансовата ревизия е предоставена за пет броя публични поръчки с обща прогнозна стойност от 1 414 443 лева без Данък добавена стойност. При инспекцията са открити три нарушавания на член 79, алинея 1, т. 4 от Закон за обществените поръчки. Според текста на документа - възложителят е разкрил и провел публични поръчки, без да са налице изискванията, посочени в закона. За откритите нарушавания са формирани и връчени на отговорното длъжностно лице 3 акта за определяне на административно нарушаване.

В случая става въпрос за заместник-кмета, който е възложител и на петте проверявани публични поръчки, а точно:

" Извършване на незабавен и спешен ремонт на покрива на Детска градина " Елица “-филиал-гр. Пловдив, регион " Западен “;

" Ремонт на покриви на здания, находящи се в гр. Пловдив, по три обособени позиции “, - детски градини " Маргаритка ", " Наталия " и " Осми март "

" Извършване на незабавен спешен ремонт на покривната структура на ОУ " Душо Хаджидеков “-гр. Пловдив “;

" Спешен и спешен ремонт на дефектирали електрически табла, ведно с доставка и монтаж на климатични сплит системи в сградата на ДГ " Здравец " ;

" Изготвяне на работен план и практикуване на авторски контрол по елементи " Благоустрояване и инфраструктура “ и  " Централна естрада “, част от Общинска инфраструктура - Стадион " Локомотив “.

Според отчета на АДФИ три (ремонтите на покривите на детските градини) от тях са неоснователно проведени на стойност 340 126 лв. без Данък добавена стойност. Агенцията намира, че липсват учредения за нужда от наложително възлагане, т.е. процедурата е следвало да бъде по различен ред.

От началото на годината това е втората инспекция на АДФИ и тя още веднъж приключва с санкции, които още веднъж се постановат на заместник-кмета в персонално качество. Припомняме, че за, като тогава АДФИ откри 19 нарушения по отношение на извършени публични поръчки в Пловдив.

Констатациите след няколко месечните инспекции бяха за едни от най-сериозните инфраструктурни обекти в града - двата стадиона на ФК “Ботев " и ФК “Локомотив ", реконструкцията на “Даме Груев ", " По крепостните стени на Филипопол “, саниране на 5 жилищни блока по план за " Подобряване на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания, реконструкцията на ВиК мрежи по бул. “Дунав ", “Брезовско шосе " и “Изграждане на нова детска градина за 8 групи в Тракия.

Тогава съгласно направените калкулации, в случай че санкциите са с оптималната стойност, то сумата е 85 000 лв., които той трябваше да заплати от джоба си.

Разбира се  има право да апелира и предходните и сегашните наложени актове в съда, само че дано не забравяме, че той с изключение на административна със своите дейности, носи и политическа отговорност като директно предопределение на кмета.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР