240 учители от Пловдивска област работят в училищата и детските

...
</TD
>240 учители от Пловдивска област работят в училищата и детските
Коментари Харесай

240 са пенсионираните учители в Пловдивска област, които не желаят да напуснат работа

240 учители от Пловдивска област работят в учебните заведения и детските градини и след навършване на пенсионна възраст. Данните бяха изнесени от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ". Причина за това е дефицитът на фрагменти, най-много в дребните обитаеми места. Най-осезаем е казусът за преподаватели по математика и осведомителни технологии.

Диана Димитрова работи в детска градина в Харманли от 7 години. В момента придобива още една компетентност в Пловдивският университет, с цел да бъде още по-полезна в работата си:

" Харесвам специалността. Не съм в системата поради заплащането сигурно. Харесва ми да работя, да дисциплинирам и да социализирам и да образовам. "

10% от учителите в страната обаче са работещи пенсионери или преподаватели в пенсионна възраст, сочат данните на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ". Средната възраст на учителите е 55 години.

" Аз се веселя, че имаме учители, които съумяват да запазят своята сила и работят след пенсионна възраст и могат да дават своята мъдрост на своите възпитаници, само че в последна сметка всеки един човек има един лимит и би трябвало да помислим повече за младите ", сподели Юлиян Петров – ръководител на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " пред Българска национална телевизия.

В Пловдивска област, 101 са учителите, навършили пенсионна възраст и останали да работят в системата, без да взимат пенсия. 240 са пенсионираните преподаватели, които не желаят да изоставен работа.

" Понякога се постанова по една или друга причина учителите да останат да работят. Например, учителите в начален стадий. Те остават да работят да вземем за пример, в случай че е придобил право на пенсия до момента в който е класен началник във втори клас или трети до момента в който приключи випуска ", сподели Рангел Райчев – РУО-Пловдив.

Анализите демонстрират, че максимален е дефицитът на учители по математика и осведомителни технологии, тъй като множеството от завършващите избират да работят в други браншове с по-висока заплата. А най-вече са искащите да станат учители по български език и литература.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР