23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от

...
</TD
>23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от
Коментари Харесай

23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив

23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от началото на годината. Това заяви за Plovdiv24.bg доктор д-р Таня Учорджиева, от Дирекция " Противоепидемичен контрол`` в РЗИ – Пловдив.

" Може да се каже, че случаите понижават, защото през декември те бяха над 70 ", разясни доктор Учорджиева.

Разболяват се най-вече деца в детските градини, защото механизмът на предаване на заболяването е въздушно - капков. Той се благоприятства от това, че през зимата, когато е студено, хората стоят повече в затворени пространства. Затова е целесъобразно да се отварят по-често прозорците за проветряване, а в детските градини да се прави влажно почистване и стерилизация.

" Особено значимо е да бъде добре проветрено помещението. Това е доста значително нещо ", сподели доктор Учорджиева. Заболяването може да бъде излъчено и по контактно битов път.

Скарлатината е остро заразно заболяване, което протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Инкубационният интервал е от 1-10 дни.

Може да протече в следните форми:

Лека форма – едва изразена интоксикация, леко нараснала и бързо преходна телесна температура, ангина, обрив с друга активност и продължителност от 1 до 5 дни.

Средно тежка форма - добре изразена интоксикация, повръщане, болки в гърлото, телесна температура над 39 градуса, сърцетуптене, мощно зачервено гърло, уголемени и мъчителни шийни лимфни възли, обривът е натоварен и се последва от лющене.

Тежка форма /в извънредно редки случаи/ - вероятни са затруднения от страна на ставния уред, отит, гломерулонифрит, миокардит или менингит.

Изолацията и лекуването на болните се прави в дома, или в инфекциозно поделение в продължение на 10 дни от деня на болестта. Преболедувалите се слагат под здравно наблюдаване, с оглед навреме разкриване на настъпили затруднения.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР