Тази вечер в Добрич ще се състои първият от поредицата

...
Тази вечер в Добрич ще се състои първият от поредицата
Коментари Харесай

Поредицата от концерти по повод 70-годишнината на проф. Георги Спасов започва в Добрич

Тази вечер в Добрич ще се състои първият от поредицата концерти, във връзка 70-годишния празник на един от най-големите флейтисти на България професор Георги Спасов. В огледалната зала „ Нели Божкова “ ще свирят в отбор маестро Спасов, Росица Бояджиева - флейта и Нели Недева - китара. От 19 ч. ще бъдат показани заредени с летни аромати и страсти творби на Дебюси, Вивалди, Кумер, Пиацола и други. Програмата, наречена, „ Флейтови импресии “, се състои от виртуозни и лирични пиеси, заредени със слънчевата сила и жизненост на лятото. В петък, същият концерт ще може да бъде чут и в Каменната зала на „ Двореца “ в Балчик.
Идеята за концерт с присъединяване на професора се заражда още преди години, в диалог сред шефа на „ Двореца “ в Балчик Жени Михайлова и флейтистката Росица Бояджиева. В търсене на по-голямо благосъстояние и пълнозвучност на осъществяванията, към дуото флейти се причислява и китаристката Нели Недева. Да си на една сцена с маестро Спасов е същинско предизвикателство, споделя Росица Бояджиева, която е уверена, че той е на международно равнище.

Преподавателят по класическа китара в Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “ във Варна Нели Недева споделя, че отбор от две флейти и една китара не се среща постоянно на международната сцена, а за българската те са единствените.

Всеки празник е мотив да се направи равносметка на изминатия път дотук, изключително когато човек става на 70 години, споделя професор Спасов, само че добавя, че за него по-важното е да гледа напред към това, което следва:

„ Избягвам да се обръщам обратно. Обичам да виждам напред! Не мога да допускам, че това, което написа на фиша е истина, тъй като малко плашещо е като цифра, само че на мен това не ми работи, не ми въздейства. Аз се усещам постоянно по-млад, в сравнение с съм, тъй като съм обвързван с младежи, а и изкуството някак си ми дала мотив. 70-годишнината може би ще я отбележа с доста концерти, тъй като това е главната ми активност, с което е обвързван целият ми живот “.

Маестро Спасов споделя, че музиката постоянно го е карала да се усеща благополучен, само че това не значи, че проблемите, свързани с изкуството и културата в България, остават скрити за него. Въпреки че страната не обръща внимание на музикалното изкуство, залите са цялостни, установи обаче той.

Добрич е определен като първа сцена от поредицата концерти за юбилея, тъй като има сантиментална стойност за маестро Георги Спасов, който мисли, че е имал най-вече концерти точно там.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР