Тази вечер в 18:30 ч. българско време от космодрума Спейспорт

...
Тази вечер в 18:30 ч. българско време от космодрума Спейспорт
Коментари Харесай

Частната компания Ексос планира да изстреля суборбиталната си ракета Сардж днес

Тази вечер в 18:30 ч. българско време от космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико ще излети суборбиталната ракета “Сардж ” на частната компания Ексос Аероспейс. Ако всичко мине наред, ракетата ще достави в космоса опити за задачите на НАСА, университета Централна Флорида, университета Пърдю и някои частни компании.

Излъчването онлайн стартира в 18:15 ч. българско време. 

Ако дрешният полет е сполучлив, това ще затвърди проектите на Ексос да бъдат употребявани технологиите от “Сардж ” за основаването на орбитална ракета “Ягуар ”, която ще може да извежда потребен товар от 100 кг до околоземна орбита. 

Напомням на читателите, че Ексос Аероспейс е правоприемник на остарялата компания Армадило, основана от разработчика на видеоигри Джон Кармак. За страдание Армадило банкрутира и през 2013 година Кармак замрази активността на компанията. Но пък за наслада през 2015 година новооснованата компания Ексос изкупи огромна част от активите и доста от някогашните служащи на Армадило се причислиха към нея. Така работата върху ракетата “Сардж ”, по която Армадило работеше през месеците преди банкрута, беше обновена.

Следете излъчването онлайн в Youtube, като натиснете на този линк (ще се отвори нов прозорец)

 

Кадър от изстрелването на ракета “Сардж ” през лятото на 2018-та година. Photo credit: Exos Aerospace

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР