Тази вечер от 22:00 часа българско време Тотнъм и Ливърпул

...
Тази вечер от 22:00 часа българско време Тотнъм и Ливърпул
Коментари Харесай

Тотнъм и Ливърпул определят новия шампион на Европа

Тази вечер от 22:00 часа българско време Тотнъм и Ливърпул се изправят един против различен във финала на Шампионската лига на стадион „ Уанда Метрополитано ” в Мадрид в опит да завоюват най-ценното клубно отличие и да пресечен дългата си суша без трофей. Двата клуба нямат извоювана купа или купа от общо 18 години – 7 за Ливърпул и 11 за Тотнъм.

Шампионската лига ще донесе популярност на спечелилия, само че най-важното е, че сезонът за някой от двата клуба ще приключи с купа. Това убягва досега на мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп и сътрудника му от Тотнъм Маурисио Почетино, откогато са поели двата отбора, въпреки че и двамата справедливо получават големи похвали за работата си в Англия.

От няколко години германецът и аржентинецът построяват търпеливо своите шампионски сформира, които в цялостна степен отразяват техните персони – трогателен и смел Ливърпул и самоуверен и неотстъпчив Тотнъм. И до момента в който безспорният №1 на Острова този сезон бе Манчестър Сити, то Ливърпул и Тотнъм са заслужилите финалисти в най-престижния европейски клубен шампионат.

И двата тима имаха сложен път до решаващия мач за трофея, като бяха покрай отпадане още в груповата фаза. Тотнъм „ възкръсна “ в тежка група с Барселона, Интер и ПСВ Айндховен. „ Шпорите “ записаха единствено едно тъждество в първите си три мача и бяха на прага на отпадане. Късни голове против Интер вкъщи и против Барса на „ Камп Ноу “ класираха лондончани, които изпревариха „ нерадзурите “ единствено поради един маркиран гол на непознат терен повече.

Не по-малко трагичен бе пътят на Тотнъм във етапа на елиминациите, като изключим конфликта с Борусия Дортмунд на 1/8-финалите. Реваншите на „ Етихад “ против Манчестър Сити и на „ Йохан Кройф Арена “ против Аякс в идващите два кръга бяха като „ влакче на ужасите “ за всички почитатели на тима, само че с благополучен свършек. Сега отборът на Почетино може даже да завоюва трофея за първи път в своята история.

Ливърпул също имаше тежък път до Мадрид. „ Червените “ попаднаха в „ групата на гибелта “ с ПСЖ, Наполи и Цървена звезда и сходно на Тотнъм в един миг от конкуренцията изглеждаше, че няма по какъв начин да продължат напред. В последна сметка, мърсисайдци се класираха пред Наполи, само с помощта на множеството си маркирани голове в групата.

Това бе последвано от впечатляващи и безапелационни победи над Байерн Мюнхен и Порто, с цел да се стигне до великия поврат против Барселона на „ Анфийлд “, където мърсисайдци наваксаха пасив от 0:3 в първия мач и разрушиха именития си противник с 4:0 пред лична аудитория, с цел да се класират за финала. Тимът на Юрген Клоп се появи на европейската сцена с гръм и тропот и едвам не завоюва Шампионска лига и през предишния сезон. Разочароващата загуба от Реал Мадрид с 1:3 обаче бе превъзмогната и през тази година видяхме най-силния Ливърпул от десетилетия насам.

През този сезон Ливърпул и Тотнъм се изправиха два пъти един против различен във Висшата лига, като „ алените “ завоюваха и двата мача с 2:1, въпреки и да имаха потребност от късен автогол на Тоби Алдервейрелд, с цел да стигнат до трите точки на „ Анфийлд “ през март. Двата тима са изиграли общо 172 мача между тях, като преимуществото е на страната на Ливърпул – 82 победи против 42 триумфа за „ шпорите “ при 48 равенства. Мърсисайдци обаче имат 9 победи и единствено една загуба в последните 14 мача посред им. Единствената им среща в Европа досега е на полуфиналите на Купата на УЕФА през 1973-та година, когато Ливърпул взима семейството си с 1:0 и след загуба с 1:2 на „ Уайт Харт Лейн “ се класира за финала с повече голове на непознат терен.

В Мадрид Ливърпул ще се опита да стане първенец на Европа за шести път в историята си, като с изключение на петте триумфа, „ алените “ имат и три изгубени финала, в това число и последните си два в конкуренцията. За Тотнъм това е първо присъединяване във финала на Шампионската лига или КЕШ, като най-хубавото им достижение досега бе полуфинал от 1962-ра година. По този метод Англия към този момент има осем разнообразни представители във финалите на най-престижния европейски клубен шампионат – повече от всяка друга страна, като следват Италия и Германия с по шест. Също по този начин за повторно в историята финалът в конкуренцията ще бъде напълно британски. През 2008-ма година Манчестър Юнайтед победи Челси на стадион „ Лужники “ в Москва след осъществяване на дузпи.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп ще може да разчита на съвсем всичките си играчи за дуела довечера, като сигурно навън от мача е полузащитникът Наби Кейта, който получи травма в първия полуфинал с Барселона. Нападателят Роберто Фирмино имаше проблем в слабините в последните седмици, само че се чака да е на линия за мача довечера. Адам Лалана не е играл от 17 март поради мускулна травма, а Алекс-Окслейд Чембърлейн се завърна в игра в последния кръг на Висшата лига след повече от година неявяване, само че може да попадне в групата на отбора.

В лагера на Тотнъм няма контузени, само че голмайсторът на отбора Хари Кейн и халфът Хари Уинкс се завръщат от неявяване поради контузии и не е ясно дали ще са подготвени да играят цялостен мач. Леки проблеми при започване на месеца имаха Ян Вертонген, Деле Али, Дани Роуз и Давинсон Санчес, само че те би трябвало да са изцяло подготвени за срещата. Бранителят Серж Орие не е играл от 23 март поради контузия на сухожилие, само че бе в групата на мача от последния кръг на Висшата лига против Евертън.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп има три изгубени финала с Ливърпул, в това число и в Шампионската лига преди година в Киев, само че ще се опита да постави завършек на черната серия довечера. „ Никога не съм бил на край с по-силен тим от този. Това не ме изненадва, тъй като момчетата смесват капацитета си с нужната настройка по допустимо най-хубавия метод. Спомням си по какъв начин стояхме на опашката на летището в Киев с наведени глави след загубата от Реал. Всички бяха разочаровани, само че проектът ни беше единствено един – да се завърнем, още веднъж да бъдем на край. В тези 5-6 дни сред мачовете с Барселона никой не вярваше повече в успеха от самите играчи. Точно по тази причина в този момент сме тук. Това е извънредно достижение. Отчаяно искахме да стигнем финала “, разяснява той.

Наставникът на Тотнъм Маурисио Почетино сподели на смешка преди полуфинала с Аякс, че в случай че завоюва Шампионската лига с Тотнъм, ще напусне клуба, защото няма какво повече да реализира с лондончани. В следствие той бе питан за бъдещето си при „ шпорите “ и съобщи: „ Сега никой не е по-голям от идния мач. Тотнъм заслужава всички ние да бъдем на 200 % готови за мача. Можем да напишем история, да дадем на почитателите си най-голямото футболно благополучие. Аз не съм значим, значима е Шампионската лига и опцията този клуб да завоюва трофей “.

Главен арбитър на финала ще бъде словенецът Дамир Скомина. 42-годишният Скомина е интернационален рефер от 2002-ра година и с това предопределение ще направи самобитен европейски хеттрик, защото към този момент е водил финала на Лига Европа сред Аякс и Манчестър Юнайтед преди две години и мача за Суперкупата на Европа сред Челси и Атлетико Мадрид през 2012-та година. Скомина изпълняваше и функционалностите на четвърти арбитър по време на финала на Шампионската лига сред Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен през 2013-та година. През този сезон словенецът е водил четири мача от най-престижната европейска клубна конкуренция, както и два от Лига Европа. На финала в Мадрид негови асистенти ще бъдат сънародниците му Юре Прапотник и Роберт Вукан, а четвърти арбитър ще бъде Антонио Матеу Лаос от Испания. Ролята на видео помощник рефер е поверена на холандеца Дани Макели, а негови помощници ще бъдат Пол ван Бьокел, Феликс Цвайер и Марк Борш.

Футболният свят още веднъж е затаил мирис и желае да разбере кой ще победи с най-значимия клубен трофей. Финалът сред Тотнъм и Ливърпул на стадион „ Уанда Метрополитано “ стартира в 22:00 часа българско време.

Очаквани сформира на двата отбора:

Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Сисоко, Али, Ериксен, Моура, Сон, Кейн;

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Матип, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Салах, Фирмино. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР