Тази вечер от 18.00 часа в Градската художествена галерия Борис

...
Тази вечер от 18.00 часа в Градската художествена галерия Борис
Коментари Харесай

Варненски колекционер показва ценни картини на български автори

Тази вечер от 18.00 часа в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ ще бъде открита изложбата “30 от 70 “- Иван Ненков, Колекционерът “. Използвайки неповторимите пространства на галерията, колекционерът Иван Ненков демонстрира представителна част от личната си сбирка от живопис, статуя, снимка и графика на към 50 известни български художници.

Изложбата е юбилейна за създателя, показвайки 30 години колекционерска активност от 70 години живот.

Колекционерът Иван Ненков е роден в Трявна през 1947 година Живее във Варна от 1966 година По специалност е инженер-проектант. Колекционира творби на изкуството от 1987г. Това е седмата му независима колекционерска галерия.

Иван Ненков взе участие извънредно интензивно в художествения живот на града. Има над седем независими изложения с творби от своята сбирка, като гордостта му е плана ”Колекционерът - портрет и автопортрет ” в който участваха към 50 водещи български създатели с живопис, графика, рисунка, статуя, снимка и вербален портрет. Такива колекционерски изложения са показани за първи път във Варна, като планът „ Колекционерът- портрет и автопортрет ” е неповторим за България, а може би и освен за България. С творби от своята сбирка взе участие и в доста общи и авторски изложения в града.

Колекцията му съдържа рисунки, живопис, графика и статуя. Характерно за тази сбирка е, че в нея участват главно модерни художници, като е заложено и на доста по- малко известни, млади, само че перспективни съгласно Иван Ненков създатели. Определено може да се каже, че сбирката му е доста друга от сбирките на множеството български колекционери.

Стремял се е в нея да следи във времето креативното развиване на обичаните си създатели, съхранявайки и огромна част от документите, показващи техните креативен търсения, както и работни стадии и множеството от пилотните им работи. Установявайки персонален контакт с всеки от тях се е стремял да комбинирам другарски връзки с множеството от създателите, дружно с деловите си връзки с тях.

“Тази галерия е продължение на разговора, който аз повеждам с художниците от доста години. Той е и едно взаимно оглеждане. Затова тази галерия е общозначима, само че е и доста персонална и доста значима за мен и за огромна част от създателите. Просто желаех да направя нещо ценностно, нещо по-различно, нещо предизвикателно и в този момент то е реалност. Затова и избрах нейното проявление в Художествената изложба „ Борис Георгиев “ Варна на своя празник “ - Иван Ненков

Изложбата може да бъде прегледана до 8 ноември. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР