Тази вечер, на 8-ми април, в 23:43 ч. българско време

...
Тази вечер, на 8-ми април, в 23:43 ч. българско време
Коментари Харесай

Ракета Фолкън 9 изстреля надуваем модул за МКС!

Тази вечер, на 8-ми април, в 23:43 ч. българско време от космодрума Кейп Канаверал излетя галактическата ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 ”. Броени минути след изстрелването товарният галактически транспортен съд “Драгън ” се отдели наред от горната степен на ракетата-носител и стартира независим полет.

Покрай този полет за пръв път се случиха  (или ще предстоят да се случат) няколко нови неща.

1. За пръв път СпейсЕкс съумяха да приземят първата степен на ракетата “Фолкън 9 ” върху плаваща платформа в океана! Това е незабравим триумф за частната компания. Предишният път, когато съумяха да реализират възвращамеост, бе в края на 2015 година, когато първа степен от ракета се върна наоколо до стартовата площадка на космодрума. Така до този миг имаме две сполучливо върнати първи степени – една на суша и една на плаваща платформа в океана.

2. За пръв път американска ракета изстреля нов модул към “Международната галактическа станция ” след 2011 година, когато совалката “Дискавъри ” изведе за последно в орбита модула “Леонардо ”. В случая това е надуваемият модул на Бигълоу Аероспейс “Бийм ”, който ще лети прикачен за станцията в продължение на две години. Това е и първият американски модул, който е изстрелян без помощта на галактическа совалка, а с ракета. При това ракетата “Фолкън 9 ” е напълно американска, без никакви съветски мотори, както настояват някои пропагандни източници на изток.

3. За пръв път два частни американски галактически кораба ще бъдат скачени по едно и също време към “Международната галактическа станция ”. Към орбиталния комплекс към този момент е свързан корабът “Сигнус ”.

Намираме се в много претрупан интервал на употреба на “Международната галактическа станция ”. Макар и публично тя да се води приключена, постоянно има благоприятни условия да бъде разширявана с нови модули даже и отсега нататък. “Бийм ”, който излетя през днешния ден, е ситуиран понастоящем в нехерметизирания багажник на кораба “Драгън ” и той ще е първият модул, прикачен след формалното изчерпване. Когато “Бийм ” бъде изваден от нехерметизирания багажник на “Драгън ” и бъде надут, той ще даде още 16 кубични метра съдържимост на станцията.

Освен това чакаме през идващите няколко месеца Русия най-сетне да приключи най-новия си модул “Наука ”. Той трябваше да бъде изстрелян още през 2007 година, само че непрестанно имаше отлагания и неговият старт към този момент се обрисува да е най-рано през 2017 година.

В херметизирания отсек на кораба “Драгън ” има още спомагателни 1 723 кг потребен товар – научни принадлежности, хранителни запаси за астронавтите, както и нов хардуер за подкрепяне на американските излизания на астронавти в открития космос.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР