Тази вечер е поредната премиера на театралната постановка Сърцето на

...
Тази вечер е поредната премиера на театралната постановка Сърцето на
Коментари Харесай

Спектакълът Сърцето на мрака“ и образът на диктатурата

Тази вечер е следващата премиера на театралната режисура „ Сърцето на мрака “ по романа на Джоузеф Конрад. Режисьор на постановката е Валерия Вълчева, а спектакли ще има с изключение на през днешния ден и на 26 и 27 януари от 19.00 часа в Софийски боеприпас - Музей за модерно изкуство “.

Този къс разказ е моя театрална фантазия от години, само че трябваше да намеря хората, с които да създадем този театър и последователно с годините това се случваше, с цел да подхванем тази работа, това премеждие, споделя режисьора Валерия Вълчева.

Някои хора, напомня тя, несъмнено познават сюжета на книгата от кино лентата на Франсис Форд Копола “Апокалипсис в този момент ”, само че сюжетът във кино лентата е трансфериран във Виетнам.

„ Сърцето на мрака “ е емблематична творба на европейския модернизъм, вдъхновяваща поети, композитори, философи, кино и театрални режисьори. Текстът съставлява роман от първо лице на морския капитан Марлоу за странното му странствуване по една голяма жълта река из лагерите за търговия със слонова кост някъде надълбоко в африканския континент.

В края на това пътешестване героят открива потъналия в джунглата обречен на смърт европеец Курц, който се е трансформирал в господ за туземните поданици, а за нас, днешните европейци, обликът му е предусещане от 1899 година за появяването на огромните диктатори на ХХ век.

Английският публицист Джоузеф  Конрад, по генезис полски благородник, фактически е пътешествал като капитан с корабче по реката Конго девет години преди да се появи „ Съцето на мрака “. Повечето от описаните герои имат действителни прототипи и истории. Само Курц е сборен облик.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР