Тази вечер бившият вътрешен министър на Полша Мариуш Камински и

...
Тази вечер бившият вътрешен министър на Полша Мариуш Камински и
Коментари Харесай

Бившият полски вътрешен министър и заместникът му са арестувани

Тази вечер някогашният вътрешен министър на Полша Мариуш Камински и заместникът  Мачей Воншик бяха задържани в президентския замък във Варшава.

 

Това заяви полската радиостанция RMF24.

 

Спорът за депутатския мандат на двамата и за присъдата им от предишния декември докара през днешния ден полския Сейм до конституционна рецесия в страната.

 

Все още не е ясно на какво съображение, тъй като след присъдата двамата бяха помилвани от съпартиеца си и президент на страната Анджей Дуда. Очевидно двамата са се укривали в президентския замък, смятайки, че там са предпазени. 

 

По-рано през днешния ден ръководителят на Сейма, долната камара на полския парламент, анулира идващото планувано съвещание и го реалокира за идната седмица, като изясни, че мирният парламентарен развой не може да бъде обезпечен по време на актуалната конституционна рецесия, съобщи полската новинарска организация ПАП за Българска телеграфна агенция. 

 

Прекъсването идва в интервал на мощно политическо напрежение в Полша поради правосъдните борби към делата на Мариуш Камински, някогашен министър на вътрешните работи, и неговия заместител Мачей Воншик, които през декември предходната година бяха наказани на по две години затвор за корист с власт по време на мандатите си. 

 

Двамата обаче оспорват присъдата си, като настояват, че обвиняването им е политическо и че предходно опрощение от страна на президента към момента е в действие.

 

Председателят на Народното събрание Шимон Холовня съобщи на конференция, че краткотрайното прекъсване на работата на долната камара има единствено една причина.

 

" По мое мнение, и аз го споделих на Президиума на Сейма, който показа моето мнение, става въпрос на първо място за угриженост за Сейма, за общественото успокоение, тъй като то е безусловно, фундаментално най-важната полезност за нас през днешния ден ", сподели Холовня.

 

Той дефинира като " дълбока конституционна рецесия " продължаващия политически спор за мандатите на Камински и Воншик.

 

Въпреки че през 2015 година президентът Дуда ги помилва по дело от 2007 година, за което те бяха наказани през 2023 година, през януари Холовня реши да ги лиши от депутатските им места. Впоследствие решението му беше анулирано от Върховния съд. Въпреки това през вчерашния ден бяха издадени правосъдни заповеди за арестуването на Камински и Воншик. Делото от 2007 година е за корупционни покупко-продажби със аграрни земи. 

 

Дуда и някогашната ръководеща партия " Право и правдивост ", към която принадлежат двамата депутати, настояват, че президентското опрощение към момента е в действие и че присъдите им са невалидни.

 

Холовня съобщи, че актуалният юридически статут на Камински и Воншик е явен и не предстои на подозрение. Полският министър-председател Доналд Туск поддържа решението на Холовня.

 

" Тази седмица няма да има съвещание на Сейма, а чак идната. Искам да потвърдя, че ръководителят на Народното събрание Холовня има цялостната ми поддръжка по този въпрос, както и тази на другите водачи на държавната коалиция ", съобщи той на конференция след съвещание на държавното управление.

 

Туск съобщи, че аргументите и претекстовете, заради които ръководителят на Сейма " желае да избегне ескалация на напрежението и евентуална, ненужна свада в миг, когато ни следва съществено разискване и гласоподаване на държавния бюджет ", са безусловно разбираеми и разумни.

 

" Коалицията " 15 октомври " е солидарна и по този въпрос, действаме като един ", добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР