Тази сутрин в около 09:00 ч. българско време Южна Корея

...
Тази сутрин в около 09:00 ч. българско време Южна Корея
Коментари Харесай

УСПЕХ: Южна Корея изстреля в космоса своята първа ракета, която е изцяло собствено производство!

Тази заран в към 09:00 ч. българско време Южна Корея изстреля своята ракета KSLV-II. Суборбиталният полет бе замайващ триумф – ракетата доближи до височина 209 километра, два пъти по-високо от интернационално приетата 100-километрова граница за начало на галактическото пространство. С това Южна Корея направи сериозна стъпка към по-нататъшното основаване на ракета от орбитален клас, на която всички съставни елементи са лично произвеждане. 

Южна Корея е развита страна, една от най-силните стопански системи в Азия. Парадоксално обаче, страната изостава в галактическите си упоритости. За страдание забавянията са плод на тежката геополитическа конюнктура – въпреки всичко приказваме за Корейския полуостров, който си остава гореща точка. В продължение на дълги години комунистическата северна съседка въобще не се стряскаше от интернационалните предизвестия и си навличаше рецензия и наказания със своите ракетни изстрелвания. Южна Корея обаче е друг случай. Държавата е съдружник на Съединени американски щати, освен това желае да върви напред съгласно интернационалните правила. Но без значение от положителната известност, никой не пожела да помогне на южнокорейците да стартират независима галактическа стратегия. Американците се опасяваха, че притежанието на галактически технологии ще докара до в допълнение напрежение в района. Затова страната се насочи към съдействие с Русия. 

Колаборацията докара до появяването на първата ракета KSLV-I, която хвърча три пъти: два пъти несполучливо през 2009 и 2010 година, и веднъж сполучливо през 2013 година, когато ракетата стигна до орбита. С този финален триумф Южна Корея най-сетне се причисли към клуба на галактическите страни, които могат да изстрелват спътници от личната си територия. Но пътят към основаването на KSLV-I бе сложен. Само втората й степен бе напълно южнокорейска и със лично създаден ракетен мотор, а първата представляваше модифициран общоприет блок, взет от съветските ракети “Ангара ” с мотор РД-151. Разработката на ракетата никак не протече безпрепятствено, а през годините връзките сред южнокорейците и руснаците се обтегнаха. Южна Корея искаше да получи от Русия проектите за градежа на ракетни мотори и да стартира тяхното произвеждане със съдействието на съветските експерти. Но през 2006 година руснаците отхвърлиха да изпълнят настояването. Те взеха решение вместо това независимо да строят първата степен и чак след това да я дават на Южна Корея. Двата неуспеха през 2009-та и 2010-та година по никакъв начин не помогнаха за нормализирането на обноските, защото сътрудниците си прехвърляха взаимно отговорността за неудачите.

И по този начин, откакто най-накрая триумф бе реализиран през 2013 година, KSLV-I бе пенсионирана и пратена в историята. Веднага по-късно Южна Корея стартира петгодишна стратегия по основаването на личен мотор за първата степен на ракетата от ново потомство KSLV-II, като задачата бе първият тестов полет на ракетата да е през 2018 година. По принцип при сходни инициативи постоянно има отлагания, само че в този момент наподобява, че откакто южнокорейците работят независимо, те се оправят в период. Днешният триумф потвърди, че напредъкът на страната е действителен! 

След благополучния суборбитален полет, новата цел на Южна Корея е благодарение на KSLV-II да изведе независимо спътник до 2021 година. По-нататъшните проекти включват изпращането на роботизирана задача до Луната към средата на идващото десетилетие. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР