Тази сутрин в Люксембург се събират министрите на вътрешните работи

...
Тази сутрин в Люксембург се събират министрите на вътрешните работи
Коментари Харесай

Кога ще пътуваме в Европа без проверки?

Тази заран в Люксембург се събират министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз, както и на асоциираните страни от Шенгенското пространство. За следващ път ще се разискват достиженията на България и Румъния за пълноправно участие в Шенген.

Темата още веднъж провокира редица реакции, откакто при започване на седмицата еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон съобщи, че на това съвещание ще призове министрите на вътрешните работи на страните членки да одобряват решение за пълноправно участие на България и Румъния преди края на годината. 

Призоваването обаче не значи, че на 10 октомври вътрешните министри ще гласоподават или ще взимат някакво финално решение. За да се стигне до такава степен би трябвало да се извърши най-важното решение – единогласие на страните членки.

Ако имаше такова, унгарското ротационно председателство щеше към този момент да е подготвило проекторешение, което да показа на вътрешните министри. Щом не го е направило, евентуално няма знак от Австрия, че е трансформирала мнението си.

Решението може да бъде взето по време на съвещание или даже с писмена процедура - без да се събират министрите, само че най-сигурният знак, че следва някакво оживление по върпоса може да пристигна от унгарското ротационно председателство.

На днешното съвещание на вътрешните министри в Люксембург ще бъде обсъждано общото положение на Шенгенското пространство и достиженията на страната ни и на Румъния по пътя ни към пълноправното участие.

Работата на председателството е съответния случай е да търси единогласие, работата на Европейската комисия е да приканва, само че решениеот се взима само и единствено от страните членки, съобщи bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР