Тази сутрин в 11:01 ч. българско време от космическия център

...
Тази сутрин в 11:01 ч. българско време от космическия център
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

Тази заран в 11:01 ч. българско време от галактическия център Уолопс излетя ракетата “Антарес ” на американската компания Нортроп Груман с товарния транспортен съд “Сигнус ”. Изстрелването се случи броени часове откакто Русия също изстреля своя товарен транспортен съд “Прогрес МС-10 ”. Така се случи нещо извънредно за програмата на “Международната галактическа станция ” – два галактически кораба летят по едно и също време към нея. 

Настоящият галактически транспортен съд “Сигнус ” е кръстен и на името на астронавта Джон Йънг, който умря на 5-ти януари тази година. Йънг е един от най-успешните астронавти в историята на човечеството, защото е пилотирал четири разнообразни галактически кораба – “Джемини ”, “Аполо-команден модул ”, “Аполо-лунен модул ” и галактическата совалка. Йънг е деветият човек, който е стъпил на Луната в границите на задача “Аполо 16 ” и е един от единствено трима души, които са летяли до орбитата на Луната два пъти. Освен това Йънг и неговият сътрудник Робърт Крипен са първите хора, които са излетяли в космоса със совалка. 

Ако всичко мине наред, корабът “Джон Йънг ” от серията “Сигнус ” ще донесе на “Международната галактическа станция ” 3 402 кг потребен товар – храна, облекла, голям брой научни опити. 

Напомням на читателите, че ракетата-носител “Антарес ”, която през днешния ден изведе кораба, бе основана от компания Орбитал и се ръководеше от нея преди активите й да бъдат изкупени от Нортроп Груман. Ракетата бе основана в границите на програмата на НАСА COTS за евтина доставка на потребен товар на “Международната галактическа станция ”. НАСА се надяваше посредством COTS да трансферира рутинните транспорти в частни ръце. Но до момента в който компания СпейсЕкс сътвори новаторски ракети “Фолкън 9 ” с неповторими ракетни мотори “Мерлин ”, ракети, които могат да се завръщат на Земята след всеки полет, ракети, които са евтини, конкурентната компания Орбитал заложи на друга тактика. Единственият опит на Орбитал бе в основаването на твърдогоривни ракетни мотори, само че за потребностите на програмата “Международна галактическа станция ” бяха нужни по-мощни ракети с течногоривни мотори на първата степен. За да пести време и средства, Орбитал направи аутсорсинг на огромна част от производството на “Антарес ” към други страни с евтина работна ръка. Сега “Антарес ”, несъмнено, е американска ракета, защото е благосъстоятелност на Нортроп Груман, само че първата й степен се създава в украинското бюро ОКБ “Южное ”. А за ракетни мотори на първата степен се употребяват “РД-181 ” на Неправителствени организации “Енергомаш ”. 

Така по подигравка на ориста две враждуващи страни – Украйна и Русия, които не са в положителни връзки след анексирането на Крим, де факто работят дружно в галактическия бранш за потребностите на американската космонавтика. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube Link) 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР