Тази сутрин в 09:30 ч. българско време от историческия комплекс

...
Тази сутрин в 09:30 ч. българско време от историческия комплекс
Коментари Харесай

ПЪЛЕН УСПЕХ: Свръхтежката ракета Фолкън Хеви излетя на своята най-сложна мисия, изведе всичките си спътници в космоса!

Тази заран в 09:30 ч. българско време от историческия комплекс LC-39 на галактическия център Кенеди, Съединени американски щати, откъдето в предишното са изхвърчали историческите ракети “Сатурн 5 ” с корабите “Аполо ” до Луната, още веднъж излетя свръхтежка ракета! Това е издигнатата от СпейсЕкс “Фолкън Хеви ”, а днешната задача е най-сложната за частната компания до този миг. 

Изстрелването ще продължи повече от три часа и половина. На борда се намират 24 галактически апарата с общо тегло от 3 700 кг. На пръв взор наподобява, че за ракета от вида на “Фолкън Хеви ” с опция да извежда над 50 тона потребен товар в орбита, това е разточителство. Но първичното усещане лъже. Спътниците ще бъдат изведени в три разнообразни орбити и това ще изстиска оптимално опциите на ракетата. 

За следващ път СпейсЕкс съумя да извърши тандемно кацане на двата странични ускорителя върху специфична площадка за кацане. За страдание обаче продължава така наречен “проклятие на централния ускорител ” – той не съумя да улучи плаващата платформа в океана. Това е третият опит на компанията за връщане на ускорител. При дебютния полет при започване на 2018-та той не съумя да кацне. По време на втората задача през април тази година той кацна сполучливо, само че бурните морски ветрове го прекатурнаха. Третият път не се увенча с стремежи резултат, само че дано да припомня, че това са вторични цели. Успеваемостта на “Фолкън Хеви ” се пресмята по броя спътници, които ще вмъкне в верните им орбити. 

Към 10:15 ч. българско време, когато отбелязвам тази обява, освобождението на осем от 24-те спътника е приключило с триумф. 

Прочетете подробна публикация за потребния товар на борда на “Фолкън Хеви ” на този линк

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР