. Тази сутрин в 08:26 ч. българско време руските космонавти

...
. Тази сутрин в 08:26 ч. българско време руските космонавти
Коментари Харесай

Космонавтите на МКС скачиха Прогрес МС-16 ръчно след провал на автоматичната му система

. Тази заран в 08:26 ч. българско време съветските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков от екипажа на пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-17 ” съумяха да прикачат ръчно към МКС изстреляния преди два дни товарен транспортен съд “Прогрес МС-16 ”. Това се случи откакто системата за автоматизирано съединяване отхвърли. 

Аномалията се случи, откакто “Прогрес МС-16 ” стартира ненадейно да се отклонява от станцията, когато бе застанал на към 20 метра от нея. За благополучие съветските космонавти бяха добре тренирани за такава обстановка и неотложно поеха ръководството на кораба. След като беше обезпечено безвредно отдалечаване, отстоящо на 30 метра от МКС, корабът бе нормализиран и след това свързан безвредно. 

Ръчната стиковка съставлява авариен вид ако автоматизираните системи откажат. Единична особеност на системите сама по себе си не би следвало да е смущаваща. 

Но съгласно обявеното от журналиста Анатолий Зак на уеб страницата RussianSpaceWeb, това е вторият следващ и подобен случай. По време на изстрелването на предходния товарен транспортен съд “Прогрес МС-15 ”, антената, която е нужна за прецизното установяване на местоположението, е била повредена от отломките по време на разделянето на обтекателя. Счита се, че в този момент се е случило същото.

Досега след замяната на остарялата ракета “Союз-ФГ ” с по-новата “Союз-2 ” е имало общо три случая, свързани с обтекателя.

Случаят е задоволително сериозен, заради което Зак оповестява, че е образувана специфична комисия, която ще го проверява. 

Напомням на читателите, че въпреки и съветските ракети “Союз ” и надлежно корабите “Союз ” и “Прогрес ” постоянно да бъдат подложени на критика като остарели, тази рецензия от време на време е лишена от съображение. Макар че те на външен тип са идентични на ракетите и корабите, изстрелвани през 60-те години на предишния век, вътрешно са претърпявали голям брой обновявания на системите. Ъпгрейдите са въвеждани поетапно и специалисти неведнъж са се изказвали с терзание, че провежданите тествания не са задоволителни, с цел да подсигуряват сигурността. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР