Тази сутрин стана ясно, че преговорите за съставяне на правителство

...
Тази сутрин стана ясно, че преговорите за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Преговорите между ГЕРБ и Промяната зациклиха. Никой не приема ултиматуми

Тази заран стана ясно, че договарянията за сформиране на държавно управление несъмнено са зациклили. След като ГЕРБ, като спечелили изборите и носители на първия мандат трансферираха отговорността за сформиране на държавно управление на вторите – ПП-ДБ, и пожелаха авансово имена на министри и проектокабинет от тях, без те самите да са оповестили подобен, разбирателството сред двете най-големи политически сили наподобява все по-невъзможно.

Вчера обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ заигра по свирката на ГЕРБ и разгласи публично имената на министрите, които влизат в проектокабинета им на малцинство, с небосвод от 18 месеца, който ще бъде формиран в случай че получат втория мандат.

Определеният от обединението ПП-ДБ за кандидат-премиер акад. Николай Денков бе безапелационен, че никога няма да има договаряния за имената на министрите в неговия проектокабинет. Същото нещо той повтори и през днешния ден пред Народоосвободителна въстаническа армия ТВ.

„ Не одобряваме ултиматуми, не одобряваме условия. Опитваме се да свършим това, което би било най-полезно, с цел да се разплете този пъзел – по какъв начин да създадем работещо държавно управление. И с откриването на Народното събрание го направихме – ексцентричен ход, само че проработи. Има законодателна стратегия, има ръководител. Същото се опитахме да създадем и тук. Задължение на Борисов е да реши какво ще прави с първия мандат. Ние смъкваме картите на масата, казахме какво предлагаме, да вземат решение какво ще вършат “, разяснява той.

По думите му съставът на проектокабинета, който ПП-ДБ оферират, не е съветван с ГЕРБ.

„ Те го получиха като лист, откакто беше излязъл по медиите. Ясно желая да кажа, че договаряния по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ. Гледаме да станат по-добре стратегиите, които би трябвало да се извършват. Преговаряме по това какво би трябвало да се свърши и защо би имало поддръжка “, добави някогашният министър на образованието.

Николай Денков изрично съобщи, че договаряния с партията на Бойко Борисов за министри и зам.-министри не се водят:

„ Първият мандат се държи от ГЕРБ, към този момент всички въпроси би трябвало да са към тях. Имат три избора: да поддържат този кабинет с втория мандат; да си създадат техен кабинет на малцинството и да си търсят поддръжка от други партии. Третият вид е да създадат кабинет с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – хартиената коалиция “.

В умозаключение Денков акцентира, че в случай че им бъде връчен вторият изследователски мандат, от ПП-ДБ ще търсят поддръжката на всички партии, като първо биха се обърнали към ГЕРБ-СДС.

Малко по-късно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание съобщи, че от през днешния ден стартират договаряния и с другите партии.

„ Имаме съществени запаси по програмата на ПП-ДБ, цели браншове генерират доста дефицити. Фискалният запас няма такава конструкция, за каквото приказват. Проявихме отговорност – с това държание, с опита да ни подкупват с комисии, те взривяват единствената добра за страната обстановка за отиване на локални избори. От през днешния ден ГЕРБ-СДС стартира договаряния с другите партии, коалиция няма да вършим. Ще използван същата тяхна подла хватка – държавно управление на малцинство единствено от ГЕРБ-СДС ”, разяснява Борисов.

Припомняме, че месеци наред от Промяната изрично декларират, че няма да се коалират с ГЕРБ под никаква форма, само че Бойко Борисов, депутати и представители на ГЕРБ не престават да загатват и да инсинуират противоположното.

„ Искам да им припомня, че когато чегъртаха ГЕРБ, на ГЕРБ не дадоха нито една комисия, тъй че ние с другите партии можем да създадем, тъй че да не получат нино една комисия, в случай че ще играем по този метод. Така че с една дума – те взривяват единствената добра за страната обстановка за отиване на локални избори. Нищо друго не ги интересува “, уточни Борисов.

Борисов за първи път загатна, за болшинство благодарение на останалите политически сили в Народното събрание. Нещо, което до този миг избягваше. Става въпрос за Движение за права и свободи, партията на Слави Трифонов, която щеше да го „ изчегъртва “, с Българска социалистическа партия, главните му съперници през дванадесетте години на ръководство на ГЕРБ и проруската „ Възраждане “. Всъщност изброените партии единствено видимо са разнообразни, само че съставляват едно и също политическо потомство с доста близки показа за света на действителната политика.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР