Тази сутрин, на 31-ви октомври, в 09:37 ч. българско време,

...
Тази сутрин, на 31-ви октомври, в 09:37 ч. българско време,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китай изстреляха последния модул на тяхната космическа станция!

Тази заран, на 31-ви октомври, в 09:37 ч. българско време, беше извършено изстрелване на тежкотоварната ракета на Китай “Лонг Марч 5B ”. На борда на ракетата се намираше модулът “Ментян ”, благодарение на който градежът на китайската галактическа станция ще приключи. Модулът е снабден с съвременни научни лаборатории, както и с най-мощните атомни часовници в света.

 Китайските астронавти, които през днешния ден живеят на станцията, изгледаха изстрелването от орбита. Photo credit: CCTV

Космическият модул “Ментян ” тежи към 20 тона, има дължина 17.9 метра и диаметър 4.2 метра. Това е главният модул, в който ще се организират научните опити на китайската галактическа станция. За тази цел той е оборудван с дребна роботизирана ръка, чрез която китайските астронавти ще нареждат опитни постановки в галактическото пространство. От вътрешната страна на модула има 13 чекмеджета за осъществяване на опити в региона на механиката на флуидите и материалознанието, както и за осъществяване на огневи опити (те са сходни с огневите опити, които НАСА организира през днешния ден в частните американски кораби “Сигнус ”).

Също по този начин “Ментян ” има комплект от студени атомни часовници, включително водороден часовник, рубидиев часовник и оптичен часовник.

“Ако опитът е сполучлив, студените атомни часовници ще съставляват най-мощната времеизмервателна и честотна система в космоса, която няма да сбърка и една секунда в границите на стотици милиони години ”, оповестява Чжан Уеи от Китайската академия на науките.

Първият леден атомен часовник, който бе изпратен в космоса, е достижение на китайските учени. Той бе изстрелян през 2016 година на борда на дребната лаборатория “Тянгон-2 ” (предшественикът на китайската станция) и точността му се простира до 1 секунда на 30 милиона години.

Новите часовници на борда на “Ментян ” се чакат да са даже по-точни.

Скачването на “Ментян ” с предния порт на главния модул “Тянхъ ” е планувано за по-късно денем.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР