Тази сутрин хакерска атака срина програмата на Българското национално радио.

...
Тази сутрин хакерска атака срина програмата на Българското национално радио.
Коментари Харесай

Целият архив на БНР е унищожен от хакерската атака?

Тази заран хакерска офанзива срина програмата на Българското национално радио. Както първи заяви Lupa.bg, потърпевша е софтуерната система " Далет плюс " за ръководство на предаванията. Хакнати са и всички служебни имейли на публицистите.

Според хора от БНР, повода за офанзивата е елементарна - БНР не си заплаща за отбрана. Източници, поискали анонимност настояват, че управлението е прекъснало договорите за поддръжка, които включват защита против хакерсканамеса. Прекъснат е договорът за поддръжка на уеб страницата на БНР и на " Бинар " - цифровата платформа в интернет за подкасти, радио и музика на националното радио. Прекъснат е и договорът с компанията, поддържала " Далет плюс ".

В момента със случая се занимават службите, а от радиото публично пуснаха едно изречение на уеб страницата си. Проблемът обаче е голям - доста е евентуално неповторими архиви и записи, които БНР съхранява, да са изтрити невъзвратимо. В три часа през нощта криптовирус влиза в Далет и нападна архива, излиза наяве след инспекцията на службите.

В момента общоприет шеф на БНР е някогашният му юрисконсулт Милен Митев, който беше определен на поста от Съвет за електронни медии през октомври 2021 година Колко тъкмо са останалите шефове в Националното радио е мъчно да се каже.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР